Hlavní obsah

Caterpillar CAT S30 v testu: smartphone, který si toho nechá líbit opravdu hodně

Novinky, ort

Není tím nejvýkonnějším na světě a nesnaží se nalákat na co nejtenčí konstrukci a nejbrilantnější displej. Smartphone Caterpillar CAT S30 si přesto pozornost zaslouží. Je totiž stavěný doslova do nepohody, pracovat dokáže i tam, kde by již konkurenci dávno docházel dech.

Odolný telefon Caterpillar CAT S30 v akciVideo: Novinky

 
Článek

V posledních letech se výrobci předhánějí, kdo nabídne odolnější smarpthone. Tyto stroje jsou ale zpravidla tenké jako žiletky a nevadí jim tak maximálně voda – v horším případě jen ta stříkající, v lepším se mohou dokonce na pár minut potopit i pod hladinu.

Už při prvním pohledu na stroj od společnosti Caterpillar je jasné, že tento chytrý telefon cílí tak nějak na úplně jinou sortu uživatelů. Vypadá totiž trochu jako obrněnec.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Celá zadní strana je pogumovaná, všechny bočnice také. Rohy jsou navíc ještě vyztuženy, aby se při pádu na tuto citlivou stranu minimalizovalo riziko poškození. Gumovými krytkami jsou opatřeny také všechny konektory, aby se do nich nedostal prach, ani voda.

Při bližším pohledu si navíc pozornější čtenáři patrně všimnou také vystouplého gumového rámečku, který přečnívá nad úroveň dotykového displeje. Tím se velmi snižuje riziko, že by se monitor při pádech poškodil. Čelní stranu navíc chrání odolné sklo Gorilla Glass.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Do nejnáročnějších podmínek

Jak je vidět na videu výše, smartphone CAT S30 jsme při testech rozhodně nešetřili. Opakovaně padal z výšky přesahující 1,5 metru. Podle výrobce bez újmy zvládne dokonce až 1,8 metru. Sem tam se možná trochu odře pogumovaná vrstva, ale ve výsledku to nevadí ničemu – smartphone funguje pořád dál.

Testovaný kousek navíc nabízí plnou odolnost proti vodě a prachu. Díky certifikaci IP68 s ním můžete pod hladinou vody fotit nebo klidně i telefonovat. Pozor si musíte dát jen na to, aby byly skutečně dobře zacvaknuté gumové krytky konektorů. Ty drží i po několika týdnech intenzivního používání stále velmi pevně, rozhodně se tak nemusíte obávat, že by se samovolně uvolnily.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

To, že je CAT S30 určen do těch nejtvrdších podmínek, dosvědčují také armádní testy MIL-SPEC-810G. Právě díky nim výrobce garantuje, že smartphone přežije přívalový déšť na rozbouřeném moři, stejně jako prašný den na stavbě a hromadu pádů k tomu.

Odolné konstrukci se podřídilo u přístroje prakticky všechno. Rozměry jsou tak logicky vyšší než u klasického smartphonu, konkrétně 141,9 x 72, 74 x 13,25 mm. Hmotnost pak činní 181 gramů. Díky menší úhlopříčce displeje se ale telefon poměrně dobře drží v ruce.

Dobře čitelný displej

Displej má úhlopříčku 4,5 palce a rozlišení 854 x 480 obrazových bodů. Pochválit si zaslouží především za dobrou čitelnost na slunci, barevné podání a kvalita pozorovacích úhlů víceméně odpovídá dané cenové kategorii.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Co se výkonu týče, v útrobách robustní konstrukce tepe čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 210. Každé z jader je taktováno na frekvenci 1,1 GHz. Dále je k dispozici 1 GB operační paměti a 8 GB úložného prostoru. To není mnoho, ale prostor pro ukládání dat se dá snadno vylepšit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Potěší i přítomnost hned dvou slotů na SIM karty. Samozřejmě nechybí ani rychlé datové přenosy LTE. K internetu je možné se dále připojit prostřednictvím bezdrátových sítí wi-fi.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Pod Androidem pracují tyto hardwarové součástky poměrně svižně. Rozhodně nemáte pocit, že byste při prohlížení fotoalba nebo internetových stránek museli na něco čekat. Prodleva je patrná až při spuštění náročnějších aplikací. Především načítání her trvá o něco déle.

Skvělá výdrž

Za co si CAT S30 zaslouží určitě pochvalu, je jednoznačně výdrž baterie. Bez elektrické zásuvky se v pohotovostním režimu dokáže obejít až 39 dní. Hovorový čas je pak podle výrobce až 18 hodin.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

A v praxi to skutečně tak nějak funguje. I když máte testovaný kousek týden strčený v kapse, na baterce se to podepíše jen minimálně. Výdrž se zkrátí jen o pár jednotek procent. Je to zásluha především úsporných hardwarových součástek a menšího displeje.

Samozřejmě pokud začnete vytěžovat výkon více, výdrž dramaticky klesne. Při běžném použití se ale smartphone stále dostává na hodnoty okolo tří dnů, což je skvělý výsledek.

Ve výbavě přístroje nechybí ani dva fotoaparáty s rozlišením pět a dva megapixely. Jejich kvalita je spíše průměrná. Především v horších světelných podmínkách se projevují jejich slabiny, ale pro pořízení rychlých momentek a na videohovory stačí.

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Foto: Novinky

Caterpillar CAT S30

Resumé

Odolný stroj od společnosti Caterpillar se v tuzemských obchodech podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, prodává za cenu od 6950 Kč. Za tuto cenu byste sehnali patrně výkonnější smartphony, ale rozhodně ne takto odolné.

Technické parametry chytrého telefonu Caterpillar CAT S30

Displej: 4,5", TN, Gorilla Glass

Rozlišení displeje: 854 x 480 obrazových bodů

Procesor: Qualcomm Snapdragon 210 Quad core 1.1 GHz

Operační paměť: 1 GB

Interní úložiště: 8 GB, slot na microSD

Fotoaparáty: 5 Mpx, LED blesk + přední 2 Mpx

Bezdrátové technologie: Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, 3G/LTE

SIM karta: 2x nano SIM

Certifikace odolnosti: IP68, MIL-SPEC-810G

Operační systém: Android 5.1

Rozměry: 141,9 x 72, 74 x 13,25 mm

Hmotnost: 181 g

Výrobce se zkrátka zaměřil na to, co je v dané kategorii smartphonů skutečně důležité. Model CAT S30 díky tomu obstojí v těch nejtvrdších podmínkách a uživatele nezklame ani výdrží baterie nebo čitelností displeje na ostrém slunci.

Reklama

Výběr článků

Načítám