Hlavní obsah

Lákadla miniaturních počítačů

Novinky, mif

Počítače už dávno nejsou ty šedé ošklivé bedny, které se ukrývaly ještě před pár lety pod stoly. Moderní sestavy nemusí být o moc větší než obyčejný USB flash disk. Co od takových strojů čekat?

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Na trhu je aktuálně několik desítek miniaturních PC. Rozdíly mezi nimi jsou ale doslova propastné, každý se totiž hodí na něco jiného. To platí především pro ty levnější, které se dají sehnat za méně než tisíc korun.

Většina takových počítačů je postavena na stejných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety. Jejich výkon se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek.

Naopak ty nejlepší kompaktní počítače mohou stát klidně i více než 30 tisíc korun. Ty se již mohou měřit s plnohodnotnými sestavami, byť jejich rozměry nejsou o moc větší než u obyčejné knížky.

Miniaturní PC této kategorie jsou zpravidla vybaveny čtyřjádrovým procesorem z nabídky společností AMD nebo Intel a dedikovanou grafickou kartou. Díky tomu se hodí i pro hraní her nebo práci na několika monitorech s Full HD rozlišením najednou.

Levné neznamená špatné

U dražších strojů se prakticky bez výjimky setkáváme s operačním systémem Windows od Microsoftu. Naopak na těch levnějších velmi často běží Linux či mobilní platforma Android. Právě kvůli operačnímu systému, který využívají počítačové tablety a chytré telefony, jsou jejich funkce částečně omezené.

I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je totiž možné je používat nejen jako jednoduché PC, daleko zajímavější je jejich uplatnění u TV, kde mohou sloužit jako HTPC, tedy domácí počítačové kino. Díky nižšímu výkonu jsou totiž při svém provozu prakticky neslyšitelné, a tak neruší ani při sledování filmů.

V poslední době se ale na trh dostávají také stroje postavené na platformě Chrome OS. Zmiňovaný systém je značně jednodušší, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách. Navíc stroje s Chrome OS nabídnou také nižší spotřebu a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením.

Acer Revo Build: lego pro dospělé

Revo Build působí na první pohled velmi nenápadným dojmem. Černá krabička o velikosti 12,5 x 12,5 cm zaujme snad jen svým zářivě oranžovým víkem. Právě zmiňovaná horní část je ale daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Je totiž vybavena speciálními pogo konektory, prostřednictvím nichž je možné snadno připojovat další výbavu.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Uvnitř základny bude pracovat procesor Intel Pentium nebo Celeron a sestava bude disponovat až 8 GB paměti. Spíše než hardwarovou výbavou je ale sestava zajímavá snadnou rozšiřitelností. Například pro zvýšení kapacity pevného disku nebude potřeba se vrhat do útrob sestavy, jednoduše se nacvakne další díl s kapacitou 500 GB nebo 1 TB. Další blok zase přidá sestavě reproduktory.

  • Klady: snadná možnost vylepšení
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: cca 7000 Kč

Apple Mac Mini: malý, ale šikovný

Stylový Mac Mini od Applu je možné zakoupit ve třech různých hardwarových konfiguracích, z nichž nejlevnější startuje na 15 500 Kč a nejdražší vyjde na 31 tisíc korun.

Foto: Novinky

Jako cenově nejvýhodnější se zdá prostřední varianta, která za cenu 22 000 Kč nabídne 2,6GHz procesor Intel Core i5, 8 GB operační paměti a grafický čip Intel Iris. Nechybí ani 1TB pevný disk a podpora bezdrátových standardů wi-fi a bluetooth. To vše se ukrývá v těle s tloušťkou 3,6 cm. Miniaturní počítač

Mac Mini je vybaven operačním systémem OS X Yosemite. Ten se svým vzhledem přibližuje mobilní platformě iOS daleko více než předchozí verze, je modernější a čistší. To je zásluha především průsvitných panelů a plochého designu, který neruší uživatele žádnými 3D efekty. Nádech mobilního systému iOS čiší na uživatele ze všech stran – od samotných oken, přes lištu s aplikacemi až po oznamovací centrum.

  • Klady: operační systém OS X Yosemite je velice rychlý
  • Zápory: předchozí generace obsahovala výkonnější procesor a byla levnější
  • Cena: od 15 500 Kč

CHIP: nejlevnější na trhu

Novinka zvaná CHIP připomíná počítač jen vzdáleně. Šetřilo se u něj totiž tak moc, že není vybaven ani žádnou počítačovou skříní. Díky tomu se ale cenu podařilo srazit až na samotné dno – zájemci za tento stroj zaplatí 250 Kč.

Foto: archív tvůrců

Novinka funguje jako normální počítač, stačí připojit monitor, napájení, klávesnici a myš.

Destička o velikosti 4 x 6 cm samozřejmě neukrývá bůhvíjakou dávku výkonu, ale o to se tvůrci ani nesnažili. Základ tak tvoří procesor Allwinner s frekvencí 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Nezapomnělo se ani na bezdrátové adaptéry wi-fi a bluetooth.

Vše obsluhuje operační systém Linux. S platformou Windows se na takto jednoduchém hardwaru nepočítá.

  • Klady: velmi příznivá cena
  • Zápory: nízký výkon, sestava se dodává bez skříně
  • Cena: 250 Kč

Asus VivoStick PC: cílí na televizory

Rozměry sestavy Asus VivoStick PC jsou 13,8 x 3,4 x 1,5 cm, srovnávat se tak směle může s trochu většími USB flash disky. Díky zkosení hran na jedné straně navíc svým vzhledem připomíná spíše nějaký zvýrazňovač.

Foto: archív výrobce

Asus VivoStick PC

Pracovní tempo bude u miniaturního počítače udávat procesor Intel Atom společně s 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak bude k dispozici 32GB disk. I přes kompaktní rozměry se nezapomnělo na dva porty USB či výstup pro sluchátka. Ve výbavě samozřejmě nechybí ani bezdrátové standardy wi-fi a Bluetooth.

VivoStick PC, který pracuje pod operačním systémem Windows 10, je možné použít například u televizorů. Po připojení do HDMI konektoru promění hloupou TV na chytrou. Zapojit sestavu je ale samozřejmě možné také do obyčejného monitoru. Místo velké bedny pod stolem pak všechny důležité komponenty budou schovány za obrazovkou, podobně jako u all-in-one sestav.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: průměrný výkon
  • Cena: cca 4000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám