Hlavní obsah

Jak zrychlit počítač zadarmo

Novinky, mif

Už po pár letech používání mohou počítače ztrácet dech. Měnit je za novější a výkonnější model ale není vždy potřeba. Vrátit do formy se dá počítač s Windows i úplně zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úbytek výkonu je u většiny stolních počítačů a notebooků poznat už po pár měsících provozu. Systém se pomaleji zapíná i vypíná a spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle.

Velmi často za tyto jevy může nepotřebné počítačové smetí, které se do počítače ukládá při brouzdání po internetu, ale i při otevírání příloh z e-mailů. Takzvané dočasné soubory totiž počítač sám nikdy nemaže.

Se zbytečnými soubory, kterými je systém zanesen běžným používáním, si dokážou poradit speciální programy. A to velmi často úplně zadarmo. Chytřejší aplikace navíc dokážou pracovat i s registry, což je v podstatě řídicí jednotka Windows. V ní se ukládají důležité instrukce jednotlivých programů, ale i jejich chyby - a právě chyby mohou PC sestavu výrazně zpomalit.

Zavirované stroje jsou pomalejší

Zbytečné soubory ale zpravidla nejsou jediným viníkem pomalého chodu. Výrazně se podepsat na výkonu celé sestavy mohou také počítačové viry.

Zatímco před pár lety bylo možné rozeznat nezvaného návštěvníka na první pohled, protože první škodlivé programy často mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém, moderní viry si hrají na špióny. Snaží se zůstat co nejdéle v utajení.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně. Samozřejmě většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků dokážou odhalit speciální programy.

Vedle placeného softwaru, který stojí klidně i několik tisíc korun, existují také bezplatné varianty. Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce.

Revo Uninstaller: zatočí s nepotřebnými programy

Většina lidí má na svých strojích nainstalován bezpočet nejrůznějších programů. Problém je, že když se je snaží odinstalovat, často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač. Šikovná aplikace Revo Uninstaller ale dokáže všechna data, která se vážou k programu při mazání z pevného disku, najít a odstranit.

Foto: archív tvůrců

Revo Uninstaller

Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

Revo Uninstaller je velmi schopný, to je ale i jeden z důvodů, proč chce výrobce za jeho používání zaplatit. Během prvních 30 dní je aplikaci možné testovat zdarma, pak je ale nutné zaplatit za licenci necelých 800 Kč. Bez omezení je možné používat také starší verze programu.

Microsoft Security Essentials: běží i na pomalých strojích

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového gigantu Microsoft, který firma nabízí již předinstalovaný v operačním systému Windows 8 (pod názvem Windows Defender). Majitelé starších verzí systému si jej ale mohou stáhnout zdarma.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Security Essentials

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

CCleaner: pryč se zbytečným smetím

Surfování na internetu, práce s textovými dokumenty, ale i prohlížení filmů a poslouchání hudby. Při všech těchto činnostech se na pevný disk ukládají pracovní soubory. A právě ty dokážou počítač neskutečně zpomalit. Zatočit s těmito skrytými a nepoužívanými soubory dokáže program CCleaner.

Foto: Novinky

CCleaner

Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu Windows získat i několik gigabytů prostoru na pevném disku. Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu - také to CCleaner dokáže.

Auslogics Disk Defrag: uspořádá data

Po několika měsících práce může být pevný disk daleko pomalejší než na začátku. To je dáno tím, že jednotlivé programy jsou podle volného místa na plotnách disku roztříštěny na fragmenty. Právě proto v sobě operační systém Windows ukrývá funkci defragmentace pevných disků. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání.

Foto: Novinky

Auslogics Disk Defrag

Pokud vám ale vestavěný nástroj v operačním systému amerického softwarového giganta nevyhovuje, například kvůli menším možnostem nastavení, je vhodné využít speciální aplikace. Jednou z nich je program Auslogics Disk Defrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám