Hlavní obsah

Šikovné vychytávky na letní dovolenou

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dovolená už pomalu klepe na dveře. Cesty dokážou zpříjemnit a usnadnit šikovní pomocníci, jako například satelitní GPS navigace, fotoaparát, videokamera či tablet.

Foto: Profimedia.cz

Vhod na dovolené může přijít tablet i elektronická čtečka knih.

Článek

Fotoaparát lze v dnešní době považovat prakticky již za samozřejmost. Prim hrají kompakty, a to především kvůli svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy. Kvalita snímků u nejnovějších modelů není vůbec špatná.

Přijít vhod některým uživatelům mohou i videokamery. Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje především typ snímače.

Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá především natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Odolné přístroje hrají prim

Vedle klasických modelů se vyrábějí také extrémně odolné fotoaparáty a videokamery, kterým nevadí písek ani prach. Aniž by se poškodily, je možné je používat na plážích, horách i v poušti. Některé modely dokonce dokážou pořizovat momentky nebo videa i pod vodou.

Ideálním společníkem na cesty jsou satelitní GPS navigace. Kromě klasických automobilových modelů, které jsou připevněny na čelním skle, stojí za povšimnutí také kompaktní turistické přístroje. Ty mají podrobně zakresleny všechny pěší trasy – dokážou navigovat jak ve městě, tak na polních a lesních cestách.

Funkce GPS navigací dokážou do značné míry nahradit chytré mobilní telefony, byť se uživatelé často musí smířit s menší úhlopříčkou displeje.

V dnešní době není problém vzít si na dovolenou ani počítač. Kromě klasických notebooků se těší velké popularitě počítačové tablety. Ty nejlevnější se dají pořídit už za méně než dva tisíce korun.

FujiFilm FinePix JX500: vejde se do každé kapsy

Jedním z aktuálně nejlevnějších nových digitálních fotoaparátů na trhu je FinePix JX500 od společnosti FujiFilm. Pořídit tento kompakt je možné už za necelých tisíc korun. Zákazníky se přístroj snaží nalákat na drobné rozměry 94 x 56,6 x 21,3 mm i příznivou hmotnost 113 g.

Foto: FujiFilm

FujiFilm FinePix JX500

Fotoaparát je vybaven CCD snímačem s rozlišením 14 megapixelů. Výrobce jej vybavil objektivem Fujinon s pětinásobným optickým zoomem a ohniskovou vzdáleností 4,6– 23 mm. Detailní makrofotografie je s tímto kompaktem možné pořizovat už od deseti centimetrů.

I přes příznivou pořizovací cenu nabízí FujiFilm FinePix JX500 několik šikovných vychytávek. Řeč je například o detekci úsměvu a mrknutí. Nechybí ani automatická detekce motivu, která pozná, zda je slunečno, zataženo nebo zda je snímek pořizován pod zářivkou či žárovkou.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: nemá HDMI konektor
  • Cena: 950 Kč

HP Envy TouchSmart 4: láká na elegantní vzhled

Dotykový displej použila u svého nového notebooku Envy TouchSmart 4 také společnost Hewlett-Packard. Jeho základem je výkonný procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz.

Foto: HP

HP Envy TouchSmart 4

Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné rozšířit až na 16 GB. Dotykový displej s úhlopříčkou 14 palců a rozlišením 1366 x 768 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000.

Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 32 GB. Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od HP typické. Výrobce vsadil i na kvalitu zvuku, použity jsou reproduktory Beats Audio se subwooferem HP Triple Bass Reflex.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: hmotnost notebooku přesahuje 2 kg
  • Cena: 21 900 Kč

Sony Action Cam: pro nadšené sportovce

Sony Action Cam patří k těm nejkompaktnějším videokamerám na trhu. To kvůli tomu, aby se snadno dala připnout na helmu nebo řídítka horského kola i motorky. Rozměry kamery jsou 24,5 x 47 x 82 mm a hmotnost činí 65 g.

Foto: Sony

Sony Action Cam

Uvnitř kamery je CMOS Exmor R snímač s rozlišením 16,8 Mpx. Kvalitu natočených záznamů, které mohou dosahovat rozlišení až 1920 x 1080 pixelů, výrazně zvyšuje vestavěná stabilizace obrazu. Kompaktním rozměrům ustoupil displej.

Místo barevného monitoru, na kterém by bylo možné prohlížet natočená videa, disponuje Sony Action Cam jednoduchým panelem. Ten zobrazuje základní informace o výdrži baterie či kapacitě úložného prostoru.

  • Klady: součástí balení je i speciální pouzdro pro natáčení pod vodou
  • Zápory: absence barevného displeje
  • Cena: 6800 Kč

Lenco Cooltab 70: cílí na něžnější pohlaví

Především na něžnější pohlaví cílí tablet Cooltab 70 od společnosti Lenco. Zakoupit jej je totiž možné hned ve čtyřech velmi výrazných barevných provedeních. Kromě tradiční černošedé je k dispozici také modrá, zelená a růžová barva.

Foto: Lenco

Lenco Cooltab 70

Tablet je postaven na procesoru Allwinner A13 s frekvencí 1,2 GHz a má k dispozici 512 MB operační paměti. Stejně jako většina levných tabletů i Lenco Cooltab 70 pracuje pod operačním systémem Android.

Displej nabízí úhlopříčku sedm palců a rozlišení 800 x 480 obrazových bodů. Data je možné ukládat na vestavěnou paměť s kapacitou 4 GB, kterou je navíc možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: atraktivní barevné kombinace
  • Zápory: nižší kapacita operační paměti
  • Cena: 2200 Kč

Nokia Lumia 520: mobil a navigace v jednom

Předminulý týden dorazil do České republiky jeden z nejlevnějších chytrých telefonů z portfolia finské Nokie. K modelu Lumia 520 zákazník stejně jako k dalším Nokiím získá bezplatnou automobilovou navigaci s hlasovými povely, pokrytím celého světa a garancí doživotních bezplatných aktualizací.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 520

Lumia 520 nabídne dotykový IPS displej s úhlopříčkou čtyři palce a rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Základem je dvoujádrový procesor Snapdragon s frekvencí 1 GHz a 512 MB operační paměti.

Úložný prostor dosahuje hodnoty 8 GB a je jej možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. K dispozici je i pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, který dokáže natáčet videa v rozlišení 720p, či bezdrátové adaptéry wi-fi a Bluetooth. Ve výbavě nechybí ani kancelářské aplikace z balíku Microsoft Office, jako je Outlook, Word, Excel a PowerPoint.

  • Klady: poměr cena/výkon
  • Zápory: zadní strana telefonu působí levným dojmem
  • Cena: 4000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám