Hlavní obsah

Zbývá už jen měsíc, pak Windows 7 skončí

Novinky, rim

Přesně za měsíc – v úterý 14. ledna – vyjdou naposledy aktualizace pro operační systém Windows 7. Bezprostředně poté bude společností Microsoft ukončena podpora, žádné další aktualizace již pro běžné uživatele nebudou vycházet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Řada uživatelů bude mít patrně ještě v živé paměti, že stejnou situaci museli řešit před pěti lety. Tehdy byla ukončena podpora pro operační systém Windows XP. Běžní uživatelé od té doby nemohou stahovat žádné aktualizace, nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především bezpečnostní updaty.

Pokud je tedy u Xpéček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Nově už jen Windows 10. Prodej starších osmiček a sedmiček byl ukončen

Software

Stejný osud čeká sedmičky

Nyní čeká stejný osud také sedmičky. Sluší se připomenout, že pro tento letitý systém byla již v roce 2015 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci něhož poskytuje americký softwarový gigant bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho začala pro Windows 7 platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Po 14. lednu 2020 přestane platit i rozšířená podpora. Pak tedy již nebude možné stahovat vůbec žádné aktualizace. Microsoft samotnou funkčnost však nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud.

Windows XP zůstane bez ochrany. Avast ukončí podporu

Software

Polovina lidí používá nepodporované systémy

Bezpečnostní experti neustále upozorňují na to, že používat nepodporované operační systémy představuje velké bezpečnostní riziko. Celá řada uživatelů nicméně na jejich doporučení nedbá.

Podle studie antivirové společnosti Kaspersky totiž systémy, pro které již nevycházejí žádné aktualizace, používá téměř polovina lidí. Problém se přitom netýká pouze běžných uživatelů, ale také firem.

„Přestože jsou k dispozici novější verze těchto operačních systémů, asi 41 procent spotřebitelů nadále používá buď nepodporované systémy, nebo ty, které brzy přestanou být podporovány, jako Windows XP nebo Windows 7,“ prohlásil Alexey Pankratov, Enterprise Solutions Manager ve společnosti Kaspersky.

Podle něj na tyto operační systémy dokonce stále spoléhá 40 procent velmi malých a 48 procent malých a středních firem. „Tento stav přitom představuje bezpečnostní riziko,” zdůraznil.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám