Hlavní obsah

Zastaralý virus stále útočí na počítače

Novinky, adr

Více než rok starý počítačový virus Storm neustále atakuje osobní počítače. Podle amerických expertů rozešle Storm během následujících měsíců kolem půl miliardy nevyžádaných emailových zpráv.

Foto: Novinky
Článek

Do dneška má Storm na svědomí kolem miliónu infikovaných PC. Správci počítačových sítí jsou přesvědčeni, že Storm a jeho mutace jsou zodpovědné za rozeslání několika miliard nevyžádaných emailů.

"Storm je schopný neustále mutovat," uvedl technolog Adam Swidler z antispamové firmy Postini. Swidler si ani nemyslí, že by se tento počítačový virus v dohledné době vytratil a přestal napadat osobní počítače připojené k internetu.  

Storm začal útočit loni v listopadu. Tehdy byl znám jako "Nuwar". V prvních verzích byl rozesílán coby součást emailů s přílohou, která měla obsahovat příběh o nukleární válce mezi Ruskem a USA. Uživatel, jenž rozklikl domnělou povídku, místo čtení příběhu zaviroval vlastní počítač.

V prosinci pracoval virus naprosto stejně, pouze se vyskytoval jako příloha přání k Novému roku. O měsíc později byl Storm přibalován k elektronickému pohledu s webovým odkazem. Ten vedl na zavirovanou stránku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám