Hlavní obsah

XMT programy slibují až 100krát vyšší rychlost počítačů

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový programovací přístup XMT má údajně zrychlit počítačové operace desetkrát až stokrát. Tvrdí to alespoň otec programu Uzi Vishkin z Marylandské univerzity. Studenti se podle něj zatím učí programovat v rozšířeném jazyce C, který však pochází ze 70. let a je už zastaralý. Vishkinova nová metoda programování nabízí plné využití vícejádrových procesorů.

Foto: Profimedia.cz

Kolem roku 2013 by se programovací přístup XMT mohl stát novým standardem.

Článek

XMT je označení pro anglický název Explicit Multi-Threading (přímé zpracování více procesů najednou) a skrývá se pod ním programování nového typu.

Místo využívání paralelního algoritmu v programu nabízí možnost využití souběžného programu. Nové postupy se podle Vishkina mohou studenti programování snadno naučit, a tak by se tento program kolem roku 2013 mohl stát novým standardem.

Nemalou výhodou tohoto přístupu je pak to, že vlastně lze využít stávající programovací jazyk a rozšířit ho jen o příkazy, které rozdělí a pak zase spojí jednotlivé operace rozdělené na více jader.

Podobné je to i s hardwarem - ačkoli lze XMT využít i na stávajících procesorech, plného využití by se dočkal na mnohajádrových superprocesorech, které by podobně jako programovací jazyk byly rozšířeny o jednotku rozdělující a opět splétající jednotlivá vlákna běžících procesů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám