Hlavní obsah

Windows 8 je nainstalovaný na každém padesátém počítači

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft se již několikrát pochlubil, jak úspěšně se prodává jeho nejnovější operační systém Windows 8. O tom, jaký je jeho skutečný podíl na trhu, zatím ale statistici mlčeli. Až nyní uveřejnil server NetMarketshare statistiky za měsíc prosinec. Osmičky však podle nich zatím mají méně než poslední tři generace Windows.

Foto: archív výrobce

Počítač s operačním systémem Windows 8

Článek

Nejpoužívanějším operačním systémem byl minulý měsíc i přes nástup osmiček Windows 7, který byl nainstalován téměř na polovině světových počítačů (45,11 %). Druhá příčka patřila nesmrtelným XPčkám s podílem 39,08 % a třetí Vistám (5,67 %).

Foto: NetMarketshare

Podíl operačních systémů na trhu za měsíc prosinec 2012.

Další tři místa obsadily poslední tři verze desktopových operačních systémů od Applu, konkrétně Mac OS X 10.8 (2,27 %), Mac OS X 10.6 (2,07 %) a Mac OS X 10.7 (2 %). Až za nimi skončil systém Windows 8 s podílem 1,72 %.

Lze předpokládat, že v lednových statistikách osmičky výrazně poskočí. S kartami na trhu operačních systémů totiž nejspíše zamíchají Vánoce, respektive nové notebooky a počítače, které zpravidla již mají nainstalované Windows 8.

Windows 8 podraží 

V následujících měsících ale nejspíš svůj podíl na trhu nejnovější systém od Microsoftu dramaticky zvyšovat nebude. Americký softwarový gigant totiž ukončí jeho zvýhodněnou nabídku, v rámci které si lidé vlastnící některou z posledních tří generací operačního systému Windows mohli pořídit zvýhodněný upgrade za 29,99 eur (780 Kč).

„Vzhledem ke znatelnému zvýšení cen, které se bude týkat i českého trhu, nastává tedy právě teď v posledních dvou lednových týdnech dobrá příležitost, kdy lze využít naší současné nabídky upgradu za velice výhodnou cenu,“ uvedli zástupci české pobočky Microsoftu.

Jak výrazně se cena nejnovějšího operačního systému od Microsoftu na tuzemském trhu zvýší, zatím není známo. Oznámeny byly pouze oficiální nabídky pro americký trh. Lze ale předpokládat, že cenový skok bude velice podobný.

Upgrade na Windows 8 Pro bude v USA od února v on-line distribuci i u maloobchodních prodejců zpoplatněn částkou 199,99 USD (3850 Kč). Za základní verzi osmiček pak zájemci zaplatí sumu 119,99 USD (2300 Kč). Nárůst ceny je tedy o více jak tři tisíce korun, neboť v rámci akce zákazníci získali za zvýhodněnou cenu verzi s přídomkem Pro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám