Hlavní obsah

Velká aktualizace Windows 10 je na spadnutí

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v tomto měsíci se patrně operační systém Windows 10 dočká další várky novinek a vylepšení. Společnost Microsoft se totiž chystá vydat velkou jarní aktualizaci, stejně jako v loňském roce.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Vedení Microsoftu se zpravidla snaží přicházet s novinkami ve stejném období, alespoň tedy co se plánovaných velkých aktualizací týče. Aktualizace pro desítky tak vycházejí vždy na jaře a na podzim.

Loni přišel velký jarní update už v dubnu, letos se ho však podle všeho dočkáme až v pátém měsíci roku. Po nemalých problémech s loňskou podzimní aktualizací si totiž americký softwarový gigant dává patrně načas, aby skutečně zajistil, že uživatelé nebudou muset řešit žádné problémy.

Jeden problém za druhým

Windows 10 October 2018 Update byl vydán 2. října a bez nadsázky šlo patrně o nejproblematičtější balík vylepšení v celé historii Microsoftu.

Už po pár dnech ji totiž Microsoft stáhl z distribuce, protože se v aktualizaci objevily velmi závažné chyby. Update při instalaci totiž v některých případech maže nenávratně uživatelská data. A to zpravidla na systémech, které neměly dostatek volného prostoru pro instalaci.

Krátce poté se ukázalo, že problém s daty se týká také předinstalovaného programu pro práci se ZIP archivy. Tento nástroj se při rozbalování nezeptá uživatele na to, co má dělat s duplicitními daty, a stejné soubory už jednou uložené v konkrétní složce se přemažou.

Když americký softwarový gigant vyřešil tyto problémy, pustil na začátku listopadu update znovu do světa. Ale tentokráte již ne pro všechny uživatele, nainstalovat jej mohli pouze lidé s ověřenými konfiguracemi. To znamená, že k dispozici byla pouze pro stroje, na kterých měl Microsoft ověřenou funkčnost.

Na některých počítačích se totiž objevovaly další a další chyby. Na konci listopadu se například ukázalo, že na některých sestavách s procesory Intel a integrovanými grafikami nefunguje zvuk. Další trhliny byly zaznamenány v prohlížeči Edge a na sestavách s grafickými kartami ze série AMD Radeon HD 2000 a Intel HD ze série 4000.

Jen drobná vylepšení

Pro všechny uživatele byla podzimní aktualizace zpřístupněna až před Vánocemi, tedy v druhé polovině prosince.

Windows 10 October 2018 Update přináší spíše drobnější vylepšení, která ale dokážou uživateli ušetřit spoustu času a nervů – například chytřejší kopírování souborů či lepší vyhledávání. Stejně tak inženýři v Microsoftu zapracovali na propojení PC s mobilem.

Co všechno nabídne letošní jarní aktualizace desítek, zatím není jasné.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám