Hlavní obsah

Uživatele už nešmíruje. Ministerstvo financí opravilo Účtenkovku

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít všichni uživatelé chytrých telefonů s operačním systémem Android, kteří si stáhli aplikaci Účtenkovka od ministerstva financí. Původní verze totiž doslova šmírovala uživatele. Teprve v pondělí vydali tvůrci aktualizaci, která již do soukromí uživatelů nezasahuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace Účtenkovka

Článek

Na problémy s aplikací Účtenkovka upozornil už o víkendu IT expert Petr Lev z Ústecka. Ten si během instalace všiml, že aplikace požaduje při instalaci nesmyslná oprávnění. [celá zpráva]

Ministerstvo podle nich mělo přístup k telefonním číslům uživatelů, k identifikátoru zařízení, ale například také k číslům, s nimiž uživatel volá – tedy k informacím, které nejsou k účasti v loterii jinak vůbec potřeba.

Na příliš velká oprávnění mobilní aplikace Účtenkovka upozornil IT expert Petr Lev.

Podle ministerstva však tato oprávnění nebyla snahou kohokoliv šmírovat. „Jde o nadbytečný požadavek zděděný z předchozích verzí aplikace, se kterým nesouhlasíme. Po aktualizaci zmizí,“ uvedli zástupci ministerstva v prohlášení.

V pondělí tak vydali novou verzi aplikace, která již žádná taková oprávnění nevyžaduje. Tu by si měli uživatelé neprodleně stáhnout, v opačném případě se totiž vystavují riziku, že provozovatelé aplikace budou mít přístup k výše uvedeným citlivým datům.

Zájem mají desetitisíce lidí

Ministerstvo financí spustilo účtenkovou loterii s příchodem října, slibuje si od ní větší motivaci zákazníků k přebírání účtenek vydaných v systému elektronické evidence tržeb (EET).

Registrovat účtenky mohou lidé prostřednictvím formuláře na www.uctenkovka.cz nebo právě prostřednictvím zmiňované mobilní aplikace Účtenkovka. Do pondělního poledne se do loterie podle ČTK registrovalo 70 tisíc hráčů.

Hlavní výhrou loterie je milión korun. Účastnit se jí mohou osoby starší 18 let. Poprvé se bude o ceny losovat 15. listopadu, a to z účtenek vystavených během října.

Ostře se do Účtenkovky obul volební lídr hnutí STAN Jan Farský. Podle něj je nezákonná, protože se v ní pracuje s rodným číslem u každého hráče – tedy s chráněným osobním údajem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám