Hlavní obsah

Útočníci se dostanou do PC přes Skype. Využijí kritickou chybu

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Národní bezpečnostní tým CSIRT.CZ varoval před nově objevenou zranitelností, kterou obsahuje populární komunikační program Skype. Oprava je naštěstí již k dispozici, a tak by uživatelé s její instalací neměli otálet.

Foto: archív tvůrců

Komunikační program Skype

Článek

„Chyba přetečení zásobníku umožňuje útočníkům vzdáleně rozbít aplikaci s neočekávanou výjimkou,“ vysvětlil technickou stránku věci Pavel Bašta, bezpečnostní analytik CSIRT.CZ, který je provozován sdružením CZ.NIC.

Podle něj jsou rizika nově objevené trhliny obrovská. „Následně se dá útok využít ke spuštění škodlivého kódu, a to bez jakékoliv interakce účtu oběti,“ doplnil Bašta.

To jinými slovy znamená, že chybu mohou počítačoví piráti zneužít k tomu, aby propašovali prakticky libovolného záškodníka na cizí počítač. S jeho pomocí pak budou schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Útočníci mohou chybu snadno zneužít

Trhlinu ve Skypu objevil jako první bezpečnostní analytik Benjamin Kunz Mejri, který na ni upozornil přímo tvůrce softwaru – tedy společnost Microsoft. Právě díky němu bylo možné vydat opravu ještě dříve, než ji začali zneužívat počítačoví piráti.

Tím, že jsou detaily o zranitelnosti nyní veřejně známé, mohou ji snadno zneužít počítačoví piráti. S instalací opravy, respektive novější verze Skypu, by tak uživatelé rozhodně neměli otálet.

Stáhnout nejnovější aktualizaci je možné přímo z tohoto oblíbeného komunikačního programu. Stačí kliknout na nabídku „Nápověda“, kde se následně ukrývá volba „Vyhledat aktualizace“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám