Hlavní obsah

Systémy na identifikaci teroristů? Špičkové butiky je používají na celebrity

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím se to používalo na teroristy a zločince. Novým terčem programů od britské firmy NEC IT Solutions mají být celebrity všeho druhu. Podle britského nedělníku The Sunday Times vypracovala firma počítačový software umožňující bleskově rozpoznávat tváře „hvězd“.

Článek

Firma doufá, že získá zákazníky zejména mezi obchodníky ve špičkových buticích, které trápí noční můra, že jim unikl nejnovější populární seriál, a přitom jeho hrdina či hrdinka právě vstupuje do jejich dveří.

Stačí jen pár měření tváře, o které se postará kamera u vchodu, a pak bleskové srovnání s databází obličejů všech hvězd. Pokud některý „sedí“ vstupujícímu zákazníkovi, přijde okamžitě varovný signál přes mobil, počítač nebo tablet.

Pozná hvězdu i za brýlemi  

A nejen signál: prodavač dostane také informace o velikostech oblečení, které zákazník používá, jakož i o jeho oblíbených artiklech a o historii nákupů.

To poslední se ve shonu okolo „hvězdy“ asi moc nepoužije – ledaže by si obchod dokázal zorganizovat práci tak, aby jeden obsluhoval vzácného zákazníka a někdo další studoval jeho nákupní „dějiny“.

Software prý funguje, i když má „celebriťák“ sluneční brýle, klobouk nebo šátek. Ani stárnutí či změny v barvě vlasů nebo ve váze prý nenarušují přesnost. Bude zajímavé, až se týž software přestěhuje i na samotné obchodní „dno“, kde asi nejlépe poslouží ke zjištění notorických zlodějíčků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám