Hlavní obsah

Stačí necelá sekunda. Japonský systém pozná člověka, i když nosí roušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská technologická společnost NEC představila systém pro rozpoznávání tváře, který dokáže identifikovat člověka, i když má obličej zakrytý rouškou. Technologie se zaměřuje na ty části obličeje, které nejsou zakryté, jako například oči, informoval zpravodajský server BBC News.

Foto: Soe Zeya Tun, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Firma NEC uvedla, že ověření totožnosti trvá necelou sekundu a dosahuje přesnosti 99,9 procenta. Mezi klienty japonské společnosti patří aerolinky Lufthansa a Swiss International Airlines nebo londýnská metropolitní policie. Ta díky systému porovnává tváře zachycené v davu s těmi, které má na seznamu sledovaných osob.

Společnost NEC uvedla, že systém začala vyvíjet již před pandemií nemoci covid-19, aby vyšla vstříc alergikům nosícím roušky. Pandemie firmu přiměla práci na technologii urychlit.

„Vzhledem ke koronavirové krizi a dlouhotrvajícímu nouzovému stavu potřeba takového systému ještě vzrostla, a tak jsme nyní tuto technologii uvedli na trh,“ řekl agentuře Reuters představitel firmy Šinja Takašima.

Podle společnosti NEC může být systém využíván i u bezpečnostních vstupů do budov a testován je také pro automatické platby v obchodě. Cílem je minimalizovat kontakt lidí s povrchy.

Nečekaná slabina moderních mobilů se ukázala až kvůli koronaviru

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám