Hlavní obsah

Soud nařídil Microsoftu zaplatit odškodné za porušení protipirátského patentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký soud nařídil softwarovému gigantu Microsoft zaplatit odškodné 388 miliónů dolarů (téměř osm miliard korun) za neoprávněné využívání patentu výrobce protipirátského softwaru Uniloc. Informovala o tom agentura Reuters. Microsoft uvedl, že ho rozhodnutí soudu zklamalo a že se hodlá odvolat.

Foto: Novinky

Microsoft

Článek

Spor se týká patentu na software, který vytváří nezaměnitelnou identitu licencovaným uživatelům softwaru a brání nepovolenému používání či kopírování programů. "Věříme, že nic neporušujeme, že tento patent je neplatný a že toto odškodné je právně i fakticky nepodložené," uvedl mluvčí Microsoftu.

"Požádáme soud, aby toto rozhodnutí zvrátil," dodal. Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, kvůli svému dominantnímu postavení na trhu však musel projít několika soudními spory.

Evropská komise firmě za zneužívání pozice na trhu postupně vyměřila pokuty v celkovém objemu 1,68 miliardy eur (téměř 45 miliard korun).

EU obvinila Microsoft také z omezování konkurence

Na začátku letošního roku obvinila Evropská komise Microsoft z porušování pravidel hospodářské soutěže. Microsoft oznámil, že komise to zdůvodňuje tím, že firma od roku 1996 začleňuje do svých operačních systémů pro osobní počítače internetový prohlížeč Internet Explorer.

Komise zaslala Microsoftu "vyjádření námitek", v němž formulovala předběžný názor na tuto záležitost. Podle něj firma integrací Exploreru do operačních systémů Windows omezuje konkurenci tak, že brání rivalům v rozvoji.

Microsoft nakonec na celou situaci reagoval vyjádřením, že umožní u nejnovějšího operačního systému Windows 7 vypnout pomocí jednoduchého programu webový prohlížeč Internet Explorer (IE). Kromě něj by měly jít vypnout i další programy, které jsou nedílnou součástí operačního systému Windows.

Odborníci ale varují, že díky nové aplikaci půjdou vypnout i důležité součásti operačního sytému, bez kterých nemusí systém Windows správně pracovat. Vypnout půjde například i programátorské prostředí Microsoft.Net Framework. Bez něj přitom nepůjde na počítači spustit celá řada důležitých aplikací a programů, které používáme každý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám