Hlavní obsah

Seznam míří do světa, představil Windy Maps

Novinky, mif

I bez připojení k internetu budou moci lidé kdekoli na světě využívat turistické mapy díky společnosti Seznam.cz. Česká internetová jednička totiž odhalila v úterý novou aplikaci Windy Maps, která přesně takovou možnost nabízí. Ve stažené mapě je navíc možné vyhledávat místa či plánovat výlety pěšky, na kole i autem.

Windy MapsVideo: Novinky

 
Článek

Společnost Seznam.cz pro podobné účely nabízí uživatelům již nějakou dobu aplikaci Mapy.cz. Stejnojmennou službu mimochodem každý den využije přes milión lidí.

Windy Maps se liší především v tom, že jde o cizojazyčnou aplikaci. Název je odvozen od české aplikace Windy.com, za kterou stojí zakladatel společnosti Seznam.cz Ivo Lukačovič. Ta slouží k přesné předpovědi počasí a v některých případech dokonce pomáhá zachraňovat životy. [celá zpráva]

Právě komunita okolo Windy.com se obracela na tvůrce nejčastěji s dotazy, zda by podobná aplikace nemohla fungovat nejen pro předpověď počasí, ale také jako navigační program. „Impulzem pro vznik Windy Maps pro nás byla zpětná vazba od lidí samotných. Kromě českých dotazů nám začaly enormně přibývat také cizojazyčné podněty,“ uvedl Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

„To nás přivedlo k myšlence vytvořit turistické mapy, které v anglickém jazyce můžeme zpřístupnit lidem z celého světa. Vůbec poprvé tak nabídneme hledání, plánování i navigaci fungující i bez připojení k internetu v jiném jazyce, než je čeština. Navíc navigace je určená i pro auta a můžete si vybrat, zda vás má vést kratší, či rychlejší cestou, podobně jako si na kole vyberete, zda chcete jet po silnicích, nebo vyrazit za dobrodružstvím mimo cesty,“ doplnil Faifer.

Foto: Seznam.cz

Aplikace Windy Maps

Stahovat mapy je možné do paměti telefonu

Aplikace uživatelům nabízí možnost vyhledávání atraktivních míst v okolí, poskytuje tipy na zajímavé výlety ve zvolené lokalitě a samozřejmě dokáže doporučovat nejbližší restaurace, hotely či zastávky veřejné dopravy.

Mapy celého světa je možné stáhnout do paměti telefonu. Celý balík je ale kvůli podrobným informacím tak datově náročný, že by se nevešel ani na tu největší paměťovou kartu. Uživatelé tak mohou stahovat pouze jednotlivé státy, které je zajímají, případě jen určité regiony daných zemí.

„Ať už se vydají zahraniční turisté například na pracovní cestu do Čech, nebo se rozhodnou podniknout cestu kolem světa, s mobilní off-line aplikací Windy Maps se velmi rychle zorientují a rozhodně se neztratí. Podobně jako Mapy.cz i Windy Maps používají stejný mapový podklad a data. Díky tomu se mohou navzájem doplňovat, a tím pádem lidem poskytovat ještě lepší data,“ prohlásil Martin Fuks, který jako produktový ředitel Seznam.cz na vývoj aplikace Windy Maps dohlížel.

Vyjma Česka a Slovenska mapové podklady všech zemí světa stojí na datech z Open Street Map (OSM), nicméně aplikace využívá také další veřejně dostupná otevřená data či technologie – například z on-line encyklopedie Wikipedia, lidem se zobrazí u konkrétních bodů zájmu v mapě relevantní informace.

Foto: mif, Novinky

Úterní tiskovky se účastnil Martin Fuks (v popředí), který jako produktový ředitel Seznam.cz na vývoj aplikace Windy Maps dohlížel.

„Díky importu těchto dat do naší aplikace lidem nabízíme přesné informace na světové úrovni,“ přiblížil Faifer a dodal: „Je pro nás samozřejmostí, že když si z komunitních dat bereme podklady a informace, vracíme něco zpět. Naši kartografové propojují data z OSM právě s informacemi z Wikipedie. Pak také v databázi OSM opravují nahlášené nebo jimi samotnými zjištěné chyby v podkladech a podobně. A navíc i Windy Maps máme pro turisty z celého světa zcela zdarma.“

Aplikace Windy Maps využívá také data o jízdních řádech v zemích a městech, které je nabízejí ve strojově čitelné podobě. „Proto se s Windy Maps v Londýně lidé dozví nejen informace o Big Benu, ale mohou si k němu i zjistit cestu veřejnou dopravou díky funkci plánovač a propojení Windy Maps s aplikací Jízdní řády,“ prohlásil Jan Štěpán, produktový manažer ve společnosti Seznam.cz, který má v mapovém týmu na starosti mimo jiné i Jízdní řády.

„To, že jsou některá data o jízdních spojích ve světových destinacích veřejně dostupná, využíváme i na naší službě Jízdní řády. Postupně přidáváme další a další města, kde si pohodlně naplánujete cestu městskou hromadnou dopravou. A nevidíme důvod stejná data nenabídnout i zahraničním turistům v angličtině v aplikaci Windy Maps,“ doplnil Štěpán.

Plány do budoucna

Tvůrci zároveň prozradili, jaké plány mají s novou aplikací do budoucna. „Windy Maps půjdou mnohem dál s možnostmi off-line plánování výletů. Zaměří se především na obohacování jednotlivých tras o reálná data celosvětové komunity turistů,“ prohlásil Petr Kozlík, produktový návrhář společnosti Seznam.cz.

„Mobilní aplikace Windy Maps má ambice přinést lidem z celého světa co nejkomplexnější a nejdetailnější informace, které se hodí, kdykoli vyrazíte na cesty. Každému doporučíme to nejlepší z okolí zvoleného bodu nebo lokality, kde se nachází, s ohledem na jeho preference,“ konstatoval Fuks.

To vše opět bez nutnosti připojení k internetu. „Na začátku počítáme především s organickým šířením díky podpoře mezi komunitou Windy.com. Využití zpočátku předpokládáme hlavně v turisticky silných zemích, podle zájmu a ohlasu lidí uvidíme, jak dál budeme službu rozvíjet či podporovat,“ uzavřel Fuks.

Aplikace Windy Maps je k dispozici pro telefony s Androidem a iOS v anglickém jazyce. Stahovat ji je možné zde.

Foto: Seznam.cz

Aplikace Windy Maps

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám