Hlavní obsah

Revoluční pětadevadesátky představil Microsoft před 20 lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 20 lety, 24. srpna 1995, představil americký softwarový gigant nový operační systém Windows 95. Uvedení nových Windows na trh tehdy provázela velkolepá reklamní kampaň, společnost si zaplatila jako reklamu i jedno vydání tradičního britského deníku The Times.

Foto: Profimedia.cz

Windows 95 se do prodeje dostaly 24. srpna 1995.

Článek

Všechen ten humbuk byl ale oprávněný, „pětadevadesátky” totiž nabídly zcela nové grafické prostředí a způsob ovládání, který zákazníci Microsoftu - tedy pokud chtějí - používají dodnes.

Svůj úplně první "obrázkový" operační systém Windows 1.0 začal Microsoft prodávat v listopadu 1985 po téměř čtyřletém vývoji. Koncem roku 1987 pak vydala firma druhou, vylepšenou verzi "oken" (označenou 2.0), kterou doplnila bohatá nabídka programů (Excel, Word, Corel Draw! nebo PageMaker). V květnu 1990 byly uvedeny Windows 3.0, ve stejné době Microsoft uvedl na trh i kancelářskou sadu Office. V dubnu 1992 přišly vylepšené Windows 3.1, které měly jako první i českou verzi.

Foto: Profimedia.cz

Počítače s Windows 95

Tři roky po Windows 95 pak přišly Windows 98, které mimo jiné přiblížily běžným lidem internet. V říjnu 2001 Microsoft uvedl na trh Windows XP, který ředitel firmy Steve Ballmer označil za "největší událost od spuštění Windows 95".

Následné Visty (2007) ale byly trochu šlápnutím vedle a řada uživatelů je odmítala, dojem Microsoft napravil až s Windows 7 v roce 2009. Následovaly Windows 8 (2012), zatím poslední Windows 10 firma představila letos v lednu a uživatelům je nabídla v červenci.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám