Hlavní obsah

První mobily se systémem Firefox se v Evropě začnou prodávat v létě

Novinky, mif

Na největším veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) v Barceloně nechyběla ani společnost Mozilla, která pracuje na nové konkurenci pro Windows Phone, iOS od Applu i Android. První přístroje s mobilním operačním systémem Firefox by se na evropském trhu měly objevit už v polovině roku.

Foto: joshcarpenter.ca

Uživatelské prostředí systému Firefox, který byl dříve známý pod kódovým označením Boot to Gecko.

Článek

„Telefony s Firefox OS plánují společnosti Alcatel (TCL), LG, ZTE a později v tomto roce i Huawei. Seznam klíčových partnerů Firefox OS se rozrostl na téměř dvě desítky a co je podstatné, reálnějších obrysů dostává dostupnost telefonů s Firefox OS v Evropě,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Podle něj se v první vlně začnou nové telefony prodávat v Brazílii, Kolumbii, Maďarsku, Mexiku, Černé Hoře, Srbsku, Španělsku a Venezuele. „Další země mají být brzy oznámeny. Dle našich informací je Česká republika na žebříčku potenciálních adeptů vysoko,“ dodal s tím, že přesné datum uvedení na tuzemský trh zatím nebylo oficiálně oznámeno.

Foto: Geeksphone

Keon (vlevo) a Peak

První dva mobily vybavené systémem Firefox OS, které jsou určeny především pro vývojáře aplikací, už Mozilla odhalila začátkem roku. Oba přístroje se od sebe liší především hardwarovou konfigurací.

Základní model Keon bude disponovat procesorem Qualcomm Snapdragon S1 s taktem 1 GHz a 512 MB operační paměti. Úložný prostor dosahuje kapacity 4 GB a je možné jej rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD. Novinka nabídne 3,5palcový displej s rozlišením HVGA a třímegapixelový fotoaparát.

Druhý model nazvaný Peak ve srovnání s Keonem bude vybaven 4,3palcovým IPS displejem s rozlišením qHD a osmimegapixelovým fotoaparátem. Peak bude také výkonnější, a to především díky procesoru Qualcomm Snapdragon S4, který bude pracovat na frekvenci 1,2 GHz. Ve výbavě obou modelů nebude chybět WiFi, světelný senzor, GPS čip či G-Senzor pro automatické otáčení displeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám