Hlavní obsah

Poslední hřebík do rakve Firefox OS. Končí už i na televizorech

Novinky, mif

V posledních měsících se operační systém Firefox OS, za kterým stojí společnost Mozilla, zmítá v problémech. Nejprve se tvůrci rozhodli ukončit jeho vývoj pro chytré telefony, nyní přišlo oznámení, že jeho podpora končí také pro chytré televizory. Informovali o tom zástupci vývojářské firmy.

Foto: Mozilla

Operační systém Firefox OS fungoval na mobilech, počítačích i televizorech.

Článek

Definitivní ukončení vývoje systému Firefox OS pro chytré telefony oznámila společnost Mozilla na přelomu února a března. [celá zpráva]

Tehdy se tvůrci dušovali, že dávají vale pouze mobilní verzi a že vývoj zmiňované platformy pro další zařízení bude pokračovat dál. Budoucnost tehdy viděli v rozvoji chytrých televizorů a internetu věcí. Připomeňme, že systém od Mozilly fungoval například na televizorech od společnosti Panasonic.

Tento plán ale podle všeho nevyšel. Zástupci společnosti Mozilla tak nyní oznámili, že definitivně končí s vývojem pro všechna zařízení.

Foto: archív tvůrců

Prostředí Firefox OS na chytrém televizoru

Pomůže komunita?

Teoreticky se tak dá Firefox OS prohlásit za mrtvou platformu. Poslední verze, která je k dispozici pro chytré televizory, nese číslo 2.6.

Budoucnost operačního systému Firefox OS by mohla zachránit už jen komunita. Přesně takový scénář totiž měla zmiňovaná platforma na mobilních telefonech. Mozilla ji sice už dál nerozvíjí, ale nadšenci ji dále šíří a vylepšují jako otevřenou platformu pod názvem Boot to Gecko. [celá zpráva]

Foto: Mozilla

Nově systém ponese jméno Boot to Gecko (B2G OS).

Zda stejný osud čeká také verzi pro chytré televizory, zatím bohužel není jasné.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování měly podle předpokladů tvůrců rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám