Hlavní obsah

Porušuje Apple hospodářskou soutěž? Na podnik si posvítí Evropská komise

Novinky, mif
Brusel

Evropská komise (EK) si posvítí na společnost Apple. Aktuálně probíhající vyšetřování si klade za cíl zjistit, zda americký počítačový gigant neporušuje pravidla hospodářské soutěže. A to hned ve dvou samostatných případech – vyšetřování se totiž týká internetového obchodu App Store a platební služby Apple Pay.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Článek

„Musíme zajistit, aby současné nastavení pravidel ze strany Applu nenarušovalo hospodářskou soutěž na trzích, kde Apple soupeří s ostatními vývojáři,“ prohlásila místopředsedkyně EK pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Zdůraznila přitom, že první vyšetřování se bude zabývat pravidly, kterým podléhají vývojáři distribuující své aplikace prostřednictvím obchodu App Store.

Facebook není jediný, miliardové pokuty dostaly Apple, Google i Qualcomm

Internet a PC

Druhé vyšetřování bude přezkoumávat podmínky pro integraci platební služby Apple Pay do aplikací a webových stránek jednotlivých obchodníků.

„Musíme zajistit, aby opatření Applu neupírala samotným zákazníkům výhody nových platebních technologií, a to včetně lepšího výběru, kvality, inovace a konkurenčních cen,“ nastínila Vestagerová, jakým směrem se bude ubírat vyšetřování.

Zástupci amerického počítačového gigantu ve stoickém vyjádření pouze uvedli, že je podle nich vyšetřování „založeno na neopodstatněných obviněních ze strany několika podniků“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám