Hlavní obsah

Poptávka po antivirech stoupla. I kvůli práci a výuce z domova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prodej antivirových programů soukromým uživatelům v Česku loni stoupl o téměř osm procent na 52,3 milionu dolarů, tedy asi 1,2 miliardy korun. Největšími hráči byli společnosti McAfee s přibližně třetinovým podílem, dále Avast rovněž s třetinou a Eset se šestinou trhu. Vyplývá to z údajů analytické společnosti Gartner.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

K zájmu o antiviry přispěl loňský růst prodeje počítačů i vyšší míra práce a výuky na PC z domova kvůli protiepidemickým omezením. Růst pokračoval i v letošním prvním pololetí, i když již ne u všech dodavatelů.

„Práce na home office, ale i lepší informovanost o zvýšené aktivitě hackerů v podobě phishingu, vishingu, ale třeba i stalkingu vedly k tomu, že prodeje F-Secure v Česku vzrostly o 20 procent a podle aktuálních prodejů vše nasvědčuje tomu, že letos budou prodeje vyšší o dalších deset procent oproti roku 2020,” uvedl ředitel distributora antiviru F-Secure David Fuchs.

Pozor na nelegální kopie her. Viry se v nich objevují stále častěji

Bezpečnost

Naopak největší e-shop Alza.cz letos v kategorii antivirových programů zaznamenává meziroční mírný pokles prodejů. „Vysvětlujeme si to tím, že zabudovaná antivirová ochrana ve Windows je již dostatečně robustní, takže uživatelé nemají potřebu investovat do další dodatečné ochrany. Zároveň probíhá na našem e-shopu poměrně hodně promo akcí, kdy zákazníci dostávají antivirový program jako dárek ke svému nákupu, například k základní desce,” řekla mluvčí Daniela Chovancová.

Kyberkriminalita v Česku se podle policejního prezídia sice v roce 2020 snížila o zhruba 4,1 procenta, ale v letošním roce se vrátila v plné síle. Již v červnu letošního roku se podle České bankovní asociace dorovnal počet phishingových útoků s množstvím za celý loňský rok a počet vishingových útoků, kdy se útočníci během telefonického hovoru vydávají za bankéře či policisty, se dokonce šestinásobně zvýšil.

„V posledním roce přibylo případů se zneužitím platebních karet, podvodnými nebo nekvalitními e-shopy, což logicky souviselo s on-line nakupováním. Zvýšil se i počet podvodných e-mailů využívajících aktuální nastavení, například informace o dodání zásilky s podvodným škodlivým linkem,” dodala mluvčí Uniqa pojišťovny Eva Svobodová.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám