Hlavní obsah

Po aktualizaci mizí z Windows nainstalované aplikace

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Microsoft vydal minulý týden dlouho očekávanou aktualizaci operačního systému Windows 10. Někteří uživatelé však s ní mají velmi nepříjemné zkušenosti, po nainstalování jim totiž zmizely některé aplikace. Upozornil na to server Windows Central.

Foto: mif, Novinky

Operační systém Windows 10

Článek

Na problém upozornily na oficiálním diskuzním serveru Microsoftu již desítky uživatelů. Ti prakticky shodně uvedli, jak k celému problému dochází.

Původcem všeho je patrně nový velký balík vylepšení zvaný Fall Creators Update. Po jeho instalaci v podstatě není možné v operačním systému Windows dohledat některé dříve nainstalované programy. O to závažnější je, že obchod s aplikacemi Windows Store hlásí, že v PC chybějící programy nainstalované jsou.

Pracuje se na opravě

Zástupci Microsoftu již skutečně potvrdili, že podobné problémy existují a uživatelům poradili, jak mohou chybějící programy dostat do svých počítačů zpět.

Nejjednodušším způsobem je obnovení zálohy systému, tedy jakýsi návrat v čase do doby před instalací aktualizace. Je však nutné podotknout, že tento krok mohou uživatelé udělat pouze v případě, že na svém stroji mají původní verzi desítek zazálohovanou.

Další možností je pak reset dané aplikace. Stačí zmizelý program dohledat v Nastavení, konkrétně v záložce Aplikace a funkce a při rozkliknutí upřesňujících možností zvolit možnost Resetovat. Tím by mělo dojít k opravě nastavení daného programu. Uživatel tímto krokem nicméně přijde o nastavení aplikace a bude je nutné provést znovu.

Zástupci amerického softwarového gigantu již přislíbili, že pracují na opravě, která podobným neduhům u operačního systému Windows 10 úplně zamezí. Kdy by mohla být vydána, však není v tuto chvíli jasné.

Nové funkce a vylepšení

Aktualizace Fall Creators Update přináší do desítek celou řadu vylepšení. Takřka k nepoznání se změnila aktualizace aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, je v ní možné zároveň stříhat videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by měl nyní na ně upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Přibyla také podpora pro systémy smíšené reality. Ta kombinuje prvky rozšířené a virtuální reality. Speciální headset je vybaven 360° kamerami, které dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa. Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě.

Více se o aktualizaci Fall Creators Update dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám