Hlavní obsah

Photoshop se používá už čtvrt století

Před 25 lety, 19. února 1989, vydala softwarová společnost Adobe první verzi svého editoru digitálních fotografií Photoshop. Program, jehož základ vytvořili sourozenci Thomas a John Knollovi, si získal takovou oblibu mezi profesionálními i amatérskými grafiky, že se v angličtině z názvu Photoshop stalo synonymum pro úpravu digitálních fotografií.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázka práce s první verzí Photoshopu z roku 1989

 
Článek

Prapředkem Photoshopu byl program Display, který vytvořil doktorand Michiganské univerzity Thomas Knoll v roce 1987. Jednoduchá aplikace umožňovala zobrazit na černobílých monitorech počítačů Apple obrázky v 50 odstínech šedi. Knoll neuvažoval o tom, že by svůj výtvor dál rozvíjel. Jeho bratr John, jenž pracoval jako tvůrce digitálních filmových efektů, ho však přiměl, aby do programu přidal další funkce. Během několika měsíců se tak aplikace rozrostla do podoby poměrně sofistikovaného nástroje pro práci s grafikou.

Program, překřtěný mezi tím na Photoshop, nabídli bratři Knollové americkému výrobci scannerů Barneyscan, jenž tento software přibaloval ke svým výrobkům. Ještě v roce 1988 se ale tvůrcům Photoshopu podařilo uzavřít dohodu o prodeji licencí k jejich produktu se společností Adobe, která v půlce února 1989 vypustila do světa jeho první komerční verzi.

Foto: Profimedia.cz

Spolutvůrce aplikace Photoshop John Knoll

Zpočátku byl Photoshop dostupný pouze pro počítače Apple Macintosh, jež se těšily oblibě mezi grafiky. Teprve koncem roku 1992 vydalo Adobe verzi určenou i pro počítače s operačním systémem Windows. Navzdory vysoké ceně dokázal Photoshop uspět na trhu pokročilých grafických editorů v takové míře, že se z něj stal de facto průmyslový standart. A jen málokterá fotografie, která se dnes objeví v médiích, neprošla více či méně důkladnou úpravou v tomto programu.

V posledních letech vydává společnost Adobe vedle klasické verze Photoshopu i varianty určené pro tablety a chytré telefony. Zároveň se snaží přimět zákazníky k přechodu od krabicových verzí programu k nákupu licence formou měsíčního předplatného.

Foto: Novinky

Adobe Photoshop Creative Suite 6

xxx

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám