Hlavní obsah

Operační systém Windows Phone 7 bude chytřejší, prozradil Steve Ballmer

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na největším veletrhu mobilních technologií na světě Mobile World Congress (MWC 2011) nemohl chybět ani Microsoft, který se po spojení s finskou Nokií stane velice důležitým hráčem na trhu. Šéf softwarového giganta Steve Ballmer prozradil některá vylepšení, které vývojáři chystají pro mobilní operační systém Windows Phone 7.

Článek

Ballmer prozradil, že nové funkce bude operační systém získávat postupně formou aktualizací v průběhu celého letošního roku. První by se měla objevit již začátkem března a nabídne majitelům telefonů možnost snadného kopírování a vkládání textu. To uměly už starší verze mobilních Windows, sedmičky ale nikoliv.

Řada uživatelů Microsoftu vyčítala, že Windows Phone 7 nepodporuje plnohodnotný multitasking – tedy možnost mít spuštěných několik programů najednou, alespoň tedy co se týkalo softwaru třetích stran. Softwarový gigant vždy tvrdil, že je to kvůli obavám o výdrž baterie.

Jak se ale zdá, nyní již Microsoft získal k výrobcům aplikací důvěru, a tak bude podpora multitaskingu jedním z hlavních bodů některé z aktualizací. Fungovat by měla velice jednoduše. Ve chvíli, kdy uživatel dlouze stiskne tlačítko s funkcí zpět, zobrazí se správce se všemi běžícími aplikacemi.

Novinkou by také měla být větší integrace sociálních sítí Facebook a Twitter přímo do operačního systému.

První mobilní Windows už v roce 2003

Dobýt svět telefonů se snaží Microsoft již od roku 2003. První generace mobilních operačních systémů od Microsoftu byly známé pod označením Windows Mobile. Nabízely propracovaný kalendář, detailní adresář, který bylo možné jednoduše synchronizovat s kontakty v Outlooku v počítači, či pohodlnou práci s e-maily na cestách.

Jak je z výčtu funkcí patrné, starší verze mobilních Windows byly určeny spíše pro manažery. To se ale softwarový gigant rozhodl u sedmiček změnit. Jejich hlavním úkolem je nabídnout přednosti chytrých telefonů jednoduchou formou co nejširší skupině uživatelů.

Stejnou taktiku přehledného a intuitivního ovládání zvolila před lety počítačová firma Apple, která se svým iPhonem rozpoutala mánii dotykových telefonů. [celá zpráva]

Zábava na prvním místě

Změna je proti předchozím generacím u Windows Phone 7 patrná již při pohledu na úvodní obrazovku. Tradiční ikony totiž nahradily takzvané živé panely, které zobrazují vždy aktuální informace ze zdrojů, které si uživatel nastaví.

Příkladem živých panelů je obrazovka s oblíbenými přáteli. Na ní se u každého kontaktu kromě uloženého telefonního čísla a emailu zobrazují aktualizace statusů z nejrůznějších sociálních sítí či nově zveřejněné fotografie. Živých panelů je ve Windows Phone 7 celkem šest.

Nejnovější Windows pro mobilní telefony

Pomocí těch možné jednoduše přistupovat ke kontaktům, ale i k obrázkům, hraní her, přehrávání hudby a videa, stahování nových aplikací a dokumentů z kancelářského balíku Microsoft Office.

Multimediální oblast operačního systému vychází z prostředí kapesního přehrávače Microsoft Zune. K dispozici jsou hudba a video uložené v telefonu, na webu i skladby vysílané vzduchem díky přítomnosti FM tuneru.

Nechybí ani funkce pro sdílení informací o oblíbených skladbách s přáteli. Ve výbavě telefonů s Windows Phone 7 nechybí ani webový prohlížeč Internet Explorer, mobilní verze Outlooku nebo aplikace pro pořizování fotografií a videí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám