Hlavní obsah

Odhady Microsoftu byly příliš ambiciózní, Windows 10 na miliardě zařízení letos nepoběží

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft před necelými 12 měsíci uvedla na trh s velkou parádou nový operační systém Windows 10. Zástupci amerického softwarového gigantu se tehdy chlubili, že do roka poběží desítky na miliardě zařízení. Tyto odhady však byly příliš optimistické.

Foto: archív tvůrců

Ilustrační foto

Článek

Desítky jsou bezesporu nejúspěšnějším operačním systémem v celé historii Microsoftu. V současnosti běží na více než 350 miliónech zařízeních.

Výročí desítky slaví za necelé dva týdny, přesně 29. července. Je tedy velmi nepravděpodobné, že by za tak krátkou dobu americký softwarový gigant zvládnul překonat již zmiňovanou hranici jedné miliardy.

Tempo růstu počtu instalací desítek se totiž v následujících měsících patrně velmi zpomalí. Americký softwarový gigant totiž na konci července ukončí možnost bezplatného přechodu, kterou lidé doposud měli.

Jak upozornil server Ars Technica, odhadované miliardy instalací tak Microsoft pravděpodobně nedosáhne ani příští rok. Pokoření tohoto milníku lze očekávat nejdříve v roce 2018.

Uzavřený ekosystém

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Přestože finální verze Windows 10 je již venku skoro rok, práce na ní ani zdaleka neutichají. V současnosti se pracuje na velké aktualizaci, která vyjde na začátku srpna. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám