Hlavní obsah

Obyčejné mobily se mají proměnit v chytré. Díky Firefoxu

Novinky, ort

Vlastní operační systém, který umožňuje instalovat nejrůznější programy, dnes nalezneme u drtivé většiny prodávaných telefonů. Na trhu je ale stále několik desítek jednodušších mobilů, které toho kromě posílání zpráv a telefonování již příliš nesvedou. To se nyní chystá změnit společnost Mozilla, která chce prostřednictvím platformy Firefox OS proměnit obyčejné telefony na chytré.

Operační systém Firefox OS na obyčejném mobiluVideo: Mozilla

 
Článek

Chytré telefony jsou prakticky bez výjimky vybaveny dotykovým displejem, který velmi usnadňuje ovládání. Obyčejné mobily jej ale nemají, a tak se při ovládání musí spolehnout pouze na alfanumerickou klávesnici. A právě horší ovládání je jedním z problémů, který brání v rozšíření operačních systémů i na jednodušší přístroje.

Právě to ale řeší vývojáři z Mozilly zcela novým uživatelským prostředím, které je uzpůsobeno na ovládání pomocí čtyřsměrného joysticku pod displejem. Že je obsluha skutečně jednoduchá a intuitivní, demonstrují tvůrci populárního internetového prohlížeče Firefox na videu výše.

V současnosti se Mozilla snaží uspět na trhu hned s několika chytrými telefony, které jsou vybaveny operačním systémem Firefox OS. Zmiňovaná platforma se ale i přesto většího rozšíření nedočkala, protože nabídka přístrojů s konkurenčními systémy je přeci jen výrazně vyšší.

Kdy by se měl ukázat první obyčejný telefon s Firefox OS na pultech obchodů, zatím není jasné. Zřejmé ani není to, zda se jej chystá Mozilla vyrobit sama, nebo bude stejně jako v případě chytrých mobilů spolupracovat s nějakým větším výrobcem.

Smartphone za 500 Kč nakonec nebude

Už v loňském roce přišli totiž zástupci Mozilly s ambiciózním plánem na výrobu extrémně levného smartphonu. Zařízení s cenovkou okolo 500 Kč mělo vzniknout ve spolupráci s čínskou společností Spreadtrum Communications, určeno mělo být především pro rozvojové trhy v Asii. [celá zpráva]

Vyrobit tak levný přístroj by bylo možné především díky operačnímu systému Firefox OS. Ten je totiž poměrně nenáročný a je možné jej provozovat i na velmi pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

S ohledem na plánovanou cenu 500 Kč by byl ale výkon nejspíše tak nízký, že by i běžné události – telefonování, posílání zpráv, práce s kalendářem – trvaly neúměrně dlouho. Proto se nakonec tvůrci internetového prohlížeče Firefox a stejnojmenného operačního systému rozhodli plány na levný smartphone odpískat.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám