Hlavní obsah

Nový operační systém od Apple stojí 3610 korun

PRAHA

Společnost Apple začala v pátek v Americe prodávat nový operační systém Mac OS X 10.5, známý také jako Leopard. Program uvedla koncem tohoto pracovního týdne také v České republice. Verze Ultimate stojí 3610 korun.

Článek

V Americe je Leopard s licencí pro jednoho uživatele dostupný za 129 dolarů (asi 2500 korun), systém, který je možné instalovat na pět počítačů v domácnosti je k mání za 199 dolarů (3900 Kč).

V České republice je Mac OS X v10.5 Leopard k dispozici za 3610 Kč s licencí pro jednoho uživatele. Licence pro pět uživatelů v jedné domácnosti Mac OS X Leopard Family Pack vyjde na 5520 Kč.

Podle Apple je "Leopard nabitý více než 300 novými funkcemi." Systém dostal do vínku například přepracovaný Finder k procházení a sdílení souborů mezi několika počítači Mac, nebo Quick Look, což je nový způsob okamžitého zobrazení náhledu obsahu dokumentů bez otevírání původní aplikace.

:. Webové stránky, e-maily a stažené soubory Leopard automaticky umísťuje do sady Download, což pomáhá udržovat pořádek na pracovní ploše. Obsah této i dalších sad mohou uživatelé přímo z doku snadno rozbalit do oblouku.

Mezi další inovace patří Spaces, funkce pro vytváření skupin aplikací a pohotové přepínání mezi nimi, a Time Machine, řešení automatického zálohování celého počítače Mac. "Leopard, šestá zásadní verze systému Mac OS X, je nejlepší upgrade, jaký jsme kdy vydali," tvrdí šéf Apple Steve Jobs.

Apple spolu s novým OS nabízí cenové programy ke starším počítačům Mac. Všem zákazníkům, kteří si po 1. říjnu 2007 koupili nový systém Mac, je k dispozici standardní balíček upgradu Mac OS Up-To-Date za asi 400 Kč.

Stačí mu půl giga RAM

Hardwarové požadavky Leopardu jsou následující - systém vyžaduje minimálně 512 MB RAM a je určen pro jakýkoli počítač Macintosh s procesorem Intel, PowerPC G5 nebo G4 (867 Mhz a rychlejším). Počítače Apple, které jsou vybaveny procesory Intelu, dovolují mimo prostředí Mac OS X provozovat také OS rodiny Windows.  

Konkurenční operační systém Windows Vista od Microsoftu se v krabicové verzi prodává zhruba od 7200 Kč (systém je možné přenášet z počítače na počítač), jako součást vybavení daného počítače (takzvaná OEM verze) se jeho cena pohybuje kolem 2200 Kč. Systém je pak nepřenosný, licence je platná jen pro jedno zvolené PC.

Reklama

Související témata:

Související články

Apple uvede v pátek nový operační systém

V amerických obchodech se v pátek 26. října objeví nový operační systém z dílny Apple. Leopard s licencí pro jednoho uživatele bude stát 129 dolarů (asi 2500...

Výběr článků

Načítám