Hlavní obsah

Nový mobilní operační systém Firefox je ke stažení zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla uvolnila ke stažení testovací verzi mobilního operačního systému Firefox OS. Novinka, která byla nejprve známá pod označením Boot To Gecko (B2G), je určena především pro vývojáře, i když stahovat do svých přístrojů ji mohou i běžní uživatelé.

Foto: joshcarpenter.ca

Chystaný vzhled platformy Firefox

Článek

Stahovat Firefox OS je možné zdarma přímo ze stránek společnosti Mozilla (zde). Instalace systému je ale určena pro pokročilejší uživatele, kteří dokážou mimo jiné ovládat příkazový řádek. S jakými konkrétními chytrými telefony je novinka kompatibilní, vývojáři zatím neuvedli.

Foto: joshcarpenter.ca

Boot to Gecko

S novým systémem Firefox, který je postaven na technologii HTML5, by Mozilla mohla konkurovat zavedeným platformám. Především tedy Apple iOS, Androidu od Googlu a Microsoft Windows Phone. První telefony s novou platformou by se na trhu měly objevit už začátkem příštího roku.

Nové přístroje by mělo nabízet hned několik předních světových operátorů. „K Telefónice a Deutsche Telekomu přibyly Etisalat, Smart, Sprint, Telecom Italia a Telenor. První kousky budou vyrábět TCL Communication Technology (Alcatel) a ZTE a budou založeny na procesorech Snapdragon od Qualcomm Incorporated,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám