Hlavní obsah

Nový Firefox opravuje kritické bezpečnostní chyby

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Mozilla vydala tento týden novou verzi Firefoxu, která přináší hned několik různých vylepšení. Co je však důležitější, opravuje hned několik kritických chyb. Uživatelé by tak s instalací aktualizace neměli otálet.

Foto: archív tvůrců

Internetový prohlížeč Firefox

Článek

Hned několik kritických bezpečnostních chyb mohli zneužít počítačoví piráti k tomu, aby do počítače propašovali prakticky libovolný škodlivý kód. S jeho pomocí by pak byli schopni přistupovat k uloženým datům, odposlouchávat internetovou komunikaci či počítač úplně zotročit.

Takový stroj se pak klidně i bez vědomí uživatele může stát součástí botnetu (síť zotročených počítačů), který kyberzločinci zpravidla zneužívají k rozesílání spamu nebo k DDoS útokům.

Chyby týkající se funkčnosti

Celá řada zranitelností je pak označena nálepkou velmi důležité. Počítačoví piráti některé z těchto trhlin mohou také zneužít, ale pravděpodobnost útoku není příliš vysoká.

Starší verze Firefoxu obsahovala i chyby, které se týkaly funkčnosti. Vlivem určitých okolností tak mohlo dojít k nesprávné funkčnosti webového prohlížeče, v některých případech dokonce i k jeho pádu.

Užitečná vylepšení

Nový Firefox 49 kromě oprav různých trhlin přináší také několik užitečných vylepšení. Měl by být svižnější než předchůdce, zlepšovat výkon videa a zároveň také obsahuje nového správce pro přihlášení.

Stahovat nejnovější Firefox je možné prostřednictvím automatických aktualizací, případně ze stránek výrobce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám