Hlavní obsah

Nová verze Windows vyjde až na konci roku

Novinky, bri

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft sice již podle neoficiálních informací dokončila práce na nové verzi operačního systému Windows, takže by ji mohla začít rovnou distribuovat. Podle aktuálních plánů se ale i přesto objeví na pultech obchodů až v příštím roce, uvedl server Tech Advisor.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Příchod Windows 10X oznámil Microsoft již loni na podzim. Už tehdy podnik tvrdil, že se na pultech obchodů novinka objeví v roce 2020. Nakonec je ale vše jinak a premiéru si novinka od amerického softwarového gigantu odbude až letos.

I když se původně předpokládalo, že se tak stane v průběhu jara, nakonec si budeme podle informací serveru Tech Advisor muset počkat až do druhé poloviny roku. Nová verze Windows by tak měla vyjít na podzim nebo před Vánocemi.

Nepoužívejte Windows 7 a TeamViewer, varuje FBI

Software

O tom, co vedlo Microsoft k posunutí data, můžeme jen spekulovat. Teoreticky to ale může souviset s aktuální pandemií koronaviru. Ta zasáhla prakticky celý svět, v řadě případů značně omezila výrobní kapacity i chuť lidí utrácet peníze za elektroniku.

Navíc vánoční sezona se obvykle považuje za tu nejlukrativnější, neboť lidé nakupují jako dárky i drahou elekroniku, kterou by si jinak během roku nekoupili.

Co bude novinka umět?

Jak již samotný název napovídá, jde o platformu, která staví na aktuálně používaných desítkách. Hlavní rozdíl je v tom, že bude určena pro kompaktní zařízení se dvěma dotykovými displeji.

Přesně takový počítač totiž Microsoft na podzim také představil. Jmenuje se Surface Neo a jde v podstatě o kompaktní laptop se dvěma dotykovými displeji. Ty jsou k sobě připojeny pomocí pantů, takže se rozevírají a zase zavírají podobně jako knížka.

Foto: archív výrobce

Surface Neo

Zařízení, které v sobě ukrývá procesor od společnosti Intel, může být použito v režimu na výšku i šířku. V režimu na výšku se s ním pracuje skutečně jako s knížkou, přičemž na každém dotykovém displeji si můžete nechat zobrazit úplně jiný obsah – na jednom může být e-mailový klient, na druhém pak například internetový prohlížeč.

V režimu na šířku se ale zařízení promění v nefalšovaný notebook. Celý spodní displej totiž zabere virtuální klávesnice, která je od té klasické počítačové prakticky k nerozeznání. Psát tak na přístroji můžete všemi deseti prsty podobně jako na klasickém laptopu.

Nových zařízení bude více

Jak je z řádků výše patrné, Surface Neo je zcela unikátní zařízení. Microsoft nicméně věří, že takovýmto hybridům se dvěma obrazovkami patří budoucnost. Právě proto vznikl také operační systém Windows 10X, jenž bude upraven tak, aby byl schopen lépe pracovat se dvěma displeji a přizpůsobil takovému režimu i jednotlivé aplikace.

Lze předpokládat, že Surface Neo se bude prodávat hned po uvedení Windows 10X. Společně s ním by ale měla přijít také zařízení od dalších výrobců, která budou tuto platformu využívat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám