Hlavní obsah

Nová verze Windows na cestě, v čem se bude lišit od Visty

Všichni už netrpělivě čekáme, co nového přinese další verze operačního systému Windows. Bude stále tak náročná jako dnešní Vista? Vyplatí se pořídit si ji, nebo bude lepší zůstat u starého operačního systému a ušetřit? Na tyto otázky by měla odpovědět listopadová konference v Los Angeles, kde se ještě nehotová nová okna představí vývojářům.

Článek

A jak se bude systém jmenovat? Microsoft vsadil na jednoduchost. Protože jde v pořadí o sedmá Windows, bude mu říkat prostě Windows 7.

„Je mi jedno, jak se bude jmenovat, hlavně ať je stabilní,“ napsal jeden ze čtenářů stránek Windows - VistaBlog.com, které se Windows věnují.

Příští Windows budou mít dotykové ovládání

Společnost Microsoft chce v příští verzi svého počítačového operačního systému Windows nabídnout uživatelům vedle tradiční myši a klávesnice i dotykové ovládání, jaké má například přístroj iPhone od konkurenční firmy Apple.

Nová verze systému, která se zatím označuje jako Windows 7, by se měla objevit na trhu ke konci roku 2009.

Ovládejte počítač dotykem, ale i hlasem
Gates prohlásil, že po více než desetiletí vývoje již vyzrály nové způsoby interakce s počítačem, a ty se nyní mohou stát hlavním proudem.  "Jsme na zajímavé křižovatce - dnes se téměř veškerá interakce děje mezi počítačem a myší, během příštích let se však výrazně zvýší role řeči, obrazu a inkoustu," řekl Gates.  Nové technologie dají uživatelům možnost ovládat počítače kromě dotyků i hlasem, budou schopny automaticky třídit různé druhy obrazových materiálů a používat místo klávesnice elektronický inkoust.

Windows 7 nabídnou novou funkci "multi-touch", tedy schopnost, která zpracuje více dotyků najednou. Používání doteků prstů na monitoru k ovládání počítače by znamenalo pro počítačové technologie novou revoluci.

Apple udělal z dotykového displeje hlavní prvek světového úspěchu svého multifunkčního mobilního přístroje iPhone. Za prvních 11 měsíců na trhu se jej prodalo asi šest miliónů.

Windows pro superpočítače jsou na světě

Microsoft uvolnil nový operační systém Windows, který je určený pro superpočítače. Systém nese název HPC Server 2008, a jak první tři písmenka názvu napovídají (HPC – High Performance Computing), bude určen především pro vysoce výkonné počítače.

Výzkum společnosti IDC ukazuje, že oblast superpočítačů patří v posledních pěti letech mezi nejrychleji rostoucí obory IT trhu, a to nejen kvůli neustále padajícím cenám hardwaru.

Microsoft se tedy snaží s novým systémem zaujmout uživatele, pro které byla oblast superpočítačů v minulosti nedosažitelná. Více informací o novém systému naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám