Hlavní obsah

Nelegální těžba dřeva? Na Slovensku nasadí mobilní aplikaci

Právo, ivi
Bratislava

Slovensko chce v příštím roce spustit aplikaci, pomocí které by lidé přímo v terénu mohli zjistit, zda je těžba dřeva legální, či nelegální. V případě nezákonného postupu budou moci přes aplikaci nahlásit nelegální těžbu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Slovenské ministerstvo životního prostředí chce tuto aplikaci zpustit v první fázi v národních parcích, protože údaje o těchto lesích má resort k dispozici.

„Chceme umožnit každému, aby přímo v terénu v reálném čase zkontroloval, zda se jedná o povolenou, legální těžbu, nebo je zde podezření na nelegální činnost,“ konstatoval ministr životního prostředí László Sólymos (Most-Híd).

Zájemci si mohou aplikaci stáhnout do mobilu, a když narazí na těžbu dřeva, odešlou informaci přes GPS. Obratem dostanou odpověď, zda se jedná o legální těžbu a kdo ji vykonává.

Češi chtějí prorazit ve světě s chytrým hlídačem věcí

Hardware

Pokud bude těžba nelegální, aplikace posune informaci slovenské inspekci životního prostředí a správě národního parku.

„Aplikace zefektivní práci ochranářů a enviropolicie, kteří se budou v krátkém čase věnovat podezřelým těžbám,“ dodal Sólymos.

Podobný systém zavedlo před časem Rumunsko a Bulharsko. Ředitel slovenského institutu environmentální politiky Martin Haluš konstatoval, že v Rumunsku tři měsíce po spuštění aplikace klesla nelegální těžba o více než 50 procent.

Reklama

Související články

Lítačku lze nově nahrát i do mobilu

Po několikaměsíčním odkladu je možné od pondělí nahrát jízdní kupony v rámci systému Lítačka do mobilního telefonu. Po nové aktualizaci to umožňuje mobilní...

Výběr článků

Načítám