Hlavní obsah

Nejvybavenější verze nových Windows 7 stojí dvakrát méně než Vista

Novinky, Miloslav Fišer

Společnost Microsoft ve čtvrtek začala po celém světě oficiálně prodávat nový operační systém Windows 7. Cena nejvybavenější verze Ultimate se v České republice pohybuje okolo sedmi tisíc korun. To je takřka polovina sumy, za kterou se před dvěma roky začala prodávat nejvyšší edice staršího operačního systému Windows Vista.

Foto: Novinky

Windows 7

Článek

Nejnovější operační systém Windows 7 je nabízen v několika různých edicích, které v podstatě rozhodují o jeho funkcích a zároveň i pořizovací ceně. Vybírat je možné z variant Starter, Home Premium, Professional a Ultimate.

Microsoft navíc u vybraných edic nabízí zvýhodněnou prodejní cenu, pokud Windows 7 zakoupíte společně s novým počítačem, nebo také pokud na nejnovější operační systém přejdete ze staršího.

Windows 7 Starter

Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.

Windows 7 Home Premium

Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby.

Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.

  • Orientační cena OEM licence: 2 300 Kč
  • Orientační cena upgradu: 2 700 Kč
  • Orientační cena krabicové verze: 4 400 Kč
Foto: mas, Novinky

Windows 7

Windows 7 Professional 

Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.

Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím vizualizovaných XPček.

Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze. [celá zpráva]

  • Orientační cena OEM licence: 3 100 Kč
  • Orientační cena upgradu: 6 300 Kč
  • Orientační cena krabicové verze: 6 800 Kč

Windows 7 Ultimate

Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

  • Orientační cena OEM licence: 4 100 Kč
  • Orientační cena upgradu: 6 600 Kč
  • Orientační cena krabicové verze: 7 100 Kč

Windows 7 přinesl nové počítače

Společně s nejnovějším operačním systémem Windows 7 začali prakticky všichni výrobci ve čtvrtek prodávat nové počítače, laptopy i miniaturní netbooky, které jsou vybaveny různými edicemi nejnovějšího systému od Microsoftu.

Ceny nových PC se takřka vůbec neliší od variant se stejnou hardwarovou konfigurací, které jsou prodávány se staršími Vistami nebo verzí XP.

Ve stínu Windows 7 představil Microsoft tento měsíc také nejnovější operační systém pro mobilní telefony. Jedním z hlavních vylepšení je jednodušší přístup na internet, který při současných řešeních není na malých displejích mobilních telefonů zrovna pohodlný.

Přechod na Windows 7 má usnadnit speciální USB kabel

Společnost Belkin vyrobila nový USB kabel s názvem Easy Transfer Cable, který by měl lidem usnadnit přechod na Windows 7 ze starších operačních systémů od Microsoftu. Jedinou podmínkou je mít dva počítače, které jsou vybaveny USB portem.

Nový kabel Belkin Easy Transfer funguje velice jednoduše. Aniž byste museli jakkoliv konfigurovat počítačovou síť, stačí dva počítače mezi sebou propojit pomocí USB portů.

Přímo ve Windows poté nastavíte, že chcete přenést kompletní data a nastavení systému. Zkopírovat tak na druhý počítač můžete kontakty, programy, filmy, hudbu, ale i celé uživatelské účty.  [celá zpráva]

Díky podpoře Microsoft Outlook budou moci i na mobilech nepřetržitě kontrolovat svoji elektronickou poštu. Nově budou podporovány aplikace jiných výrobců, které uživatelům jednoduše umožní připojení na sociální sítě jako je Facebook nebo Twitter. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám