Hlavní obsah

Mobil snadno odhalí padělky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sousedním Slovensku se zrodil zajímavý nápad, jak zatočit s padělky. Ať už jde o drahé kabelky, oblečení či elektroniku, spotřebitelé dokážou falešné výrobky odhalit jen s pomocí chytrého telefonu a speciální aplikace. Upozornil na to server tvnoviny.sk.

Slováci vymysleli aplikaci na odhalení padělaného zbožíVideo: TV Markíza

 
Článek

Aplikace, kterou vymysleli ve slovenské Banské Bystrici, se jmenuje Confirme. A funguje velmi jednoduše. Hned po jejím spuštění se aktivuje fotoaparát chytrého telefonu, prostřednictvím kterého je pak možné nahrát do přístroje čárový kód výrobku.

„Stačí si naskenovat EAN kód. Aplikace nás pak vyzve, abychom naskenovali i sériové číslo výrobku. Na displeji se následně ukáže zelená fajfka, pokud je produkt skutečně pravý,“ prohlásil vývojář Miroslav Follner, který stojí za novou aplikací.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Confirme

Pokud je produkt falešný, ukáže se na obrazovce červený křížek. Z naskenovaných informací se člověk dozví, kdo daný předmět vyrobil, dovezl i prodal. Samozřejmě pouze v případě, že jde o pravý výrobek.

Sériová čísla i EAN kódy výrobků jsou porovnávány s databází tvůrců aplikace. Ta by měla obsahovat drtivou většinu nabízeného zboží. Samozřejmě se ale může stát, že se na pultech obchodů objeví výrobek, který databáze neobsahuje. I v takovém případě se na obrazovce chytrého telefonu objeví červený křížek, výrobek ale samozřejmě falešný není.

Falešná může být i zubní pasta 

Tvůrci programu Confirme i přesto věří, že aplikace se bude těšit velké popularitě. Podle nich totiž lidé nemají jistotu, že kupují originální zboží už ani v případech, kdy jdou do kamenného obchodu. I v nich se padělky mohou objevovat.

Server tvnoviny.sk uvedl, že na Slovensku se běžně falšuje i drogistické zboží, například zubní pasty. „Netvrdím, že se nám snaží všichni lhát, ale aplikace je pro nás jednoduchou prevencí,“ doplnil Follner.

Aplikaci Confirme je možné stahovat pro chytré telefony s operačními systémy Android a iOS od Applu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám