Hlavní obsah

Microsoft vydal záplaty pro kritické chyby ve Windows XP a Internet Exploreru

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký softwarový gigant Microsoft vydal stejně jako každé druhé úterý v měsíci bezpečnostní opravy pro své programy. Mezi nimi jsou také dvě záplaty kritických chyb, kvůli kterým jsou v ohrožení především uživatelé operačního systému Windows XP a internetového prohlížeče Internet Explorer. Vzhledem k vážnosti chyb společnost důrazně doporučuje stažení těchto aktualizací.

Foto: Novinky

Uživatelé systémů Windows Vista, Windows 7 a Windows Server 2008 nejsou díky lepšímu zabezpečení systému touto chybou jakkoliv ohroženi.

Článek

První kritická chyba se vyskytuje již od začátku června v operačních systémech Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003. [celá zpráva]

„Zranitelnost umožňuje ovládnutí počítače, a to v případě, že uživatel otevře speciálně vytvořený soubor typu QuickTime,“ řekl Novinkám Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client společnosti Microsoft.

Kvůli druhé chybě jsou v ohrožení od minulého týdne uživatelé Internet Exploreru, kteří jej provozují na operačním systému Windows XP nebo Windows Server 2003.

Chybu v Exploreru zneužívá trojský kůň

Podle ředitele antivirové společnosti PandaLabs Luise Corronseho stačí, aby uživatel bez nainstalované záplaty navštívil infikovanou internetovou stránku, a trojský kůň se mu kvůli zranitelnosti prohlížeče může automaticky nainstalovat do počítače. [celá zpráva]

Zranitelnost zneužívá například trojský kůň Lineage.LAC, který se zaměřuje na vykrádání uživatelských dat z počítače. Do počítače se kvůli bezpečnostní chybě, jež se týká části softwaru Active X sloužící k přehrávání videa, mohou navíc nainstalovat i další škodlivé programy.

Důležité bezpečnostní záplaty pro tyto dvě kritické chyby a další aktualizace, které Microsoft v úterý uvolnil, mohou lidé stahovat z webových stránek společnosti nebo prostřednictvím služby Windows Update.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám