Hlavní obsah

Microsoft ukončí všeobecnou podporu pro Windows XP

Novinky, Miloslav Fišer

Microsoft zveřejnil na svých internetových stránkách dokument, podle kterého by měla být v úterý 14. dubna 2009 ukončena všeobecná podpora Windows XP Professional. Od zmiňovaného data nebudou pro tento operační systém vycházet žádné aktualizace, vyjma těch, které řeší bezpečnost a funkčnost systému.

Článek

"Pro koncové uživatele je však důležité, že technická podpora aktualizací zabezpečení systému je garantována až do dubna roku 2014," řekl Novinkám Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows Client.

"Do tohoto data budou mít uživatelé také přístup k on-line znalostní databázi Microsoft Knowledge Base a k informacím o systému Windows XP, které jsou dostupné na stránkách technické podpory společnosti Microsoft," dodal Křovák.

Bezpečnostní záplaty by měly podle dosavadního plánu Microsoftu vycházet až do 8. dubna 2014, kdy bude úplně ukončena podpora operačního systému Windows XP a uživatelé budou moci stahovat pouze starší aktualizace. Tato informace se týká také Windows XP Home Edition, XP Media Center Edition a XP Tablet PC.

Operační systém Windows XP se na trhu objevil už 25. října roku 2001. Přestože byl v roce 2007 nahrazen novějšími Vistami, byl se svým 68procentním podílem na trhu ještě na konci minulého roku nejpoužívanějším operačním systémem.

Vista si přitom držela i přes prodej 180 miliónů licencí necelých 20 %. Vistu nepřijali uživatelé příliš dobře, proto Microsoft věří, že z XPéček budou lidé přecházet přímo na nejnovější Windows 7. [celá zpráva]

Windows 7 budou úspěšnější než Visty

"Nejlepší technické řešení nefunguje pokaždé," říká Julie Larsonová-Greenová, viceprezidentka Microsoftu, která dohlíží na vývoj Windows 7. Jako příklad uvedla souboj videokazet Betamax a VHS na přelomu 70. a 80. let, který vyhrál technicky méně dokonalý systém VHS.

"Obecně se má za to, že je Vista pošramocená značka," uvedl analytik Morningstar Toan Tran. Microsoft se proto uchýlil k filozofii, podle níž je nejlepším řešením jednoduchost. Vista šla do prodeje v lednu minulého roku a od té doby se k ní prodalo přes 180 miliónů licencí.

Manažeři Microsoftu ale přiznávají, že se do Visty vkládali přehnané naděje a výsledek nesplnil očekávání. U Windows 7 by se to nemělo opakovat. Nový operační systém bude mít na hardware stejné požadavky jako měla Vista, aby si uživatelé nemuseli kvůli Windows 7 kupovat nová zařízení. Microsoft také uvedl, že již vyřešil problémy s kompatibilitou systému s dalším zařízením.

V úterý končí také podpora Microsoft Office 2003

Společně s Windows XP bude v úterý 14. dubna 2009 končit také podpora pro Office 2003. Poslední velká záplata pro tento kancelářský balík přitom vyšla v říjnu roku 2007. Od úterka bude k dispozici pouze omezená prodloužená podpora.

Po 14. dubnu bude kromě bezpečnostních aktualizací nabízet Microsoft prodlouženou podporu pro Office 2003 pouze firmám, které s ním podepsaly speciální smlouvu o podpoře. Prodloužená podpora poté bude ukončena 8. dubna 2014, kdy je plánována definitivní odstávka aktualizací i pro Windows XP.

Anketa

Jaký operační systém používáte?
Windows XP
20 %
Windows Vista
20 %
Některou ze starších verzí Windows
20 %
Linux
20 %
Jiný
20 %
Celkem hlasovalo 117642 čtenářů.

Třetí míza pro Windows XP

Operační systém Windows XP dostal minulý rok poslední velký opravný balík. Osm let stará Okna si ale můžete vylepšit a omladit pomocí dalších programů třetích stran, které jsou v některých případech dokonce zcela zdarma. Výběr těch nejlepších programů, které vám nejenom Windows XP zrychlí a vyčistí, jsme shrnuli ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám