Hlavní obsah

Microsoft odhalil novou verzi Windows 11. Chce konkurovat Googlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pouhém měsíci od premiéry Windows 11 odhalila ve středu společnost Microsoft novou verzi tohoto operačního systému, navíc má v názvu písmena SE. V praxi jde vlastně o odlehčenou a speciálně upravenou verzi jedenáctek, která je vytvořena především pro studenty.

Foto: archív výrobce

Operační systém Windows 11 SE bude výsadou levnějších strojů.

Článek

Windows 11 SE vychází z klasických jedenáctek, nicméně je to „cloudová verze optimalizovaná pro vzdělávání se zaměřením na studenty základních a středních škol“. Cílem této edice je poskytnout přehledné prostředí bez rušivých prvků, čehož se snaží americký softwarový gigant dosáhnout prostřednictvím startovací obrazovky Simple Start či optimalizovaného rozvržení aplikací zaměřeného na webové využití.

Celý systém navržený pro cloudové prostředí pracuje výhradně s cloudovými identitami – uživatelskými účty. To jinými slovy znamená, že i soubory uživatele se ukládají do cloudu prostřednictvím OneDrivu, na vyžádání jsou nicméně k dispozici také offline.

Windows 11 stojí 3390 Kč, pořídit se dá ale i zadarmo

Software

Uživatele nebudou v systému rozptylovat ani widgety, chybět dokonce bude také Microsoft Store pro instalaci aplikací. Ty bude do systému nahrávat pouze administrátor.

Díky všem těmto úpravám by měl operační systém Windows 11 SE fungovat i na velmi levných laptopech, které se dají pořídit za pár tisíc korun. Zakoupit novou verzi operačního systému samostatně možné nebude, bude se objevovat pouze na vybraných laptopech.

Konkurence pro Chrome OS

Microsoft si od zavedení odlehčené verze Windows slibuje, že bude schopen ve školním prostředí lépe konkurovat operačnímu systému Chrome OS od Googlu. Ten je velmi jednoduchý, díky čemuž může svižně pracovat i na pomalejších a logicky také levnějších součástkách.

Navíc notebooky s Chrome OS nabídnou zpravidla také nižší spotřebu – vydrží tedy déle pracovat na baterii – a velmi tichý provoz, protože si vystačí s pasivním chlazením. Tzv. chromebooky, tedy laptopy s operačním systémem Chrome OS, jsou například v amerických školách díky všem zmiňovaným přednostem hojně oblíbené.

Líbivý chromebook má konvertibilní konstrukci, nevadí mu ani pády

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

FOTO: Nové vychytávky ve Windows 11

V úterý byl vydán dlouho očekávaný operační systém Windows 11, ten přináší ve srovnání s předchozími desítkami zcela nový design. Neplatí to přitom jen...

Nová éra Windows odstartovala

V úterý vydala společnost Microsoft přesně podle plánu finální verzi svého nejnovějšího operačního systému Windows. Novinka s číslovkou 11 v názvu přináší...

Výběr článků

Načítám