Hlavní obsah

Microsoft láká na novou aplikaci zadarmo

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft vydala po bezmála dvou měsících čekání zbrusu novou aplikaci zvanou Windows Terminal. S tou cílí především na programátory, kterým ji zpřístupní úplně zadarmo. Aktuální verze však bohužel obsahuje ještě mnoho chyb.

Windows TerminalVideo: archív tvůrců

 
Článek

„Windows Terminal přinášíme aktuálně v rané verzi. To znamená, že obsahuje ještě relativně mnoho chyb. Uživatelé také mohou narazit na různé problémy s použitelností, především tedy na nedostatek podpory a asistenčních technologií,“ varovali zástupci Microsoftu.

Aplikace je v současnosti tedy určena především pro nadšence, kteří nechtějí čekat na vydání finální verze a chtějí prozkoumat všechny nabízené funkce co nejdříve. Sluší se podotknout, že Windows Terminal bude nabízen jako open source i po vydání finální verze, tedy i později bude stále zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Windows Terminal

Pod taktovkou operačního systému Windows 10 bude tato aplikace usnadňovat práci vývojářům softwaru. Na krátkém ukázkovém videu, které Microsoft zveřejnil, lze vidět hlavní přednosti chystaného programu.

Patří mezi ně široké možnosti přizpůsobení pro vývojáře, možnost práce s několika kartami najednou či vykreslování textů za pomoci grafické karty. Windows Terminal mimochodem nabídne také zcela nové písmo, které je na první pohled velmi příjemné a řadu programátorů by tak mohlo skutečně oslovit.

Foto: archív tvůrců

Windows Terminal

Open source je v kurzu

Tvůrci navíc prozradili, že již nyní pracují na nových funkcích, které Windows Terminal nabídne v některé z dalších aktualizací. Z toho je patrné, že nejde o jednorázovou akci a že chce americký softwarový gigant program rozvíjet i do budoucna.

Na open source, tedy software s volně dostupným zdrojovým kódem, se zaměřuje Microsoft stále častěji. Pro potřeby vývojářské komunity byl například již dříve implementován do systému Windows linuxový subsystém, před časem pak byl oznámen přechod na otevřené chromium u svého prohlížeče Edge.

Foto: archív tvůrců

Windows Terminal

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám