Hlavní obsah

Microsoft chystá vypínač do Windows 10. Bude na jedno použití

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft v posledních týdnech řeší, jak co nejlépe implementovat novou funkci zvanou S Mode do operačního systému Windows. Podle aktuálních plánů budou kvůli ní obsahovat desítky speciální vypínač, který však bude pouze na jedno použití. Upozornil na to server Softpedia.

Foto: archív výrobce

Upravený operační systém Windows 10 S se vzhledem příliš neliší od aktuálně používaných desítek. Technologicky je však jiný.

Článek

Microsoft se snažil už v loňském roce uspět s novým operačním systémem Windows 10 S, který měl být odlehčenou verzí desítek. Zájem ale patrně nebyl tak vysoký, jak americký softwarový gigant předpokládal, a tak se nakonec rozhodl pro radikální změnu.

Původně samostatný operační systém předělal pouze na funkci S Mode, kterou budou obsahovat prakticky všechny verze Windows 10. A právě k této funkci se váže i chystaný vypínač.

S Mode totiž bude na některých počítačích aktivován automaticky už při prvním spuštění. A samotní uživatelé – případně administrátoři ve firmách – si budou moci vybrat, zda jej vypnou, či nikoliv.

Tento proces bude podle dřívějších zpráv úplně zadarmo, ale Microsoft dovolí speciální vypínač použít podle serveru Softpedia pouze jednou. Tedy pokud se jej jednou rozhodnou uživatelé vypnout, zpátky už zapnout nepůjde.

Windows 10 S vs. S Mode

Připomeňme, že Windows 10 S byla speciální verze desítek, která měla řadu omezení. Například aplikace bylo možné instalovat pouze z internetového obchodu Windows Store. Omezeny byly také některé možnosti nastavení. Díky tomu měl být celý systém bezpečnější a vhodný například pro nasazení do školního prostředí a na levné notebooky.

A stejné přednosti má nabízet také S Mode. S tímto módem budou sice omezeny některé funkčnosti systému, například zmiňovaná možnost instalování aplikací z libovolných zdrojů, ale celkově bude systém pro jednotlivé uživatele daleko bezpečnější.

Například ve sféře školství tak bude S Mode představovat zajímavou možnost, jak udržet notebooky a počítače chráněné před nezvanými návštěvníky a neopatrným zacházením jednotlivých uživatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám