Hlavní obsah

Linuxu se nedaří ohrozit úspěch Windows ani po 20 letech

Novinky, mif

Letos je to přesně 20 let od doby, kdy svět začal poprvé hovořit o otevřeném operačním systému Linux. Za celou dobu se ale tomuto bezplatnému softwaru nepodařilo ohrozit dominantní pozici konkurenčních Windows. Různé verze systému společnosti Microsoft již několik let bez výrazných výkyvů ovládají počítačový trh.

Foto: Novinky

Symbolem operačního systému Linux je tučňák.

Článek

Podle červencových statistik analytické skupiny StatCounter je nejpopulárnějším operačním systémem na světě Windows XP (43,89 %). Na něj se několik posledních měsíců dotahuje Windows 7 (36,06 %). Třetí příčka pak patří Vistám (11,56 %).

Nezanedbatelný podíl patří v první pětce také operačnímu systému Mac OS X od společnosti Apple, který je nainstalován na 6,23 % počítačů na celém světě. Linuxu pak statistiky přisuzují 0,76 % podíl. V posledním roce bylo podle StatCounteru pořadí vždy stejné.

I přes takto nízký podíl se Linux během posledních 20 let stal nejpopulárnějším typem otevřeného operačního systému, který je pro veřejnost volně dostupný k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma - jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Na rozdíl od Microsoftu nabízí komunita okolo Linuxu navíc jednoduchý způsob, jak si operační systém zdarma vyzkoušet. Je k tomu potřeba pouze počítač s CD-ROM mechanikou a CD nosič s takzvanou Live distribucí Linuxu, kterou na rozdíl od konkurenčních operačních systémů není nutné instalovat na pevný disk počítače. Více v článku “Jak jednoduše vyzkoušet Linux bez instalace“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám