Hlavní obsah

Kritizovaná pravidla WhatsAppu začnou platit od soboty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Facebook zavede u své chatovací aplikace WhatsApp od soboty nová pravidla. Ta byla opakovaně kritizována, v souvislosti s jejich zavedením začaly v uplynulých měsících miliony lidí využívat alternativní komunikační aplikace. Upozornil na to list Business Insider.

Foto: Thomas White, Reuters

Logo WhatsAppu. Ilustrační foto

Článek

Původně měla přitom nová pravidla začít platit už 8. února, kvůli vlně nevole ze strany uživatelů ale bylo jejich zavedení posunuto až na 15. května.

Zástupci Facebooku tehdy uvedli, že chtějí tři měsíce navíc využít k tomu, aby lidem lépe vysvětlili, co vlastně nová pravidla přinášejí a že obavy nejsou na místě. To nic nemění na faktu, že v souvislosti se zavedením nových pravidel ohlásily konkurenční chatovací aplikace příval milionů nových uživatelů, řeč je například o programech Signal, Telegram a iMessage.

Lekl se Facebook prchajících uživatelů? Nová pravidla WhatsAppu se odkládají

Software

Nespokojenost uživatelů se točí okolo klauzule, podle které bude moci WhatsApp sdílet informace o uživatelích přímo s mateřským Facebookem. Na tom by nebylo patrně nic špatného, kdyby se však ono „sdílení dat“ netýkalo například i informací z konverzací.

Množství dat, která Facebook bude mít o jednotlivcích k dispozici, tak dramaticky naroste. Největší sociální síť na světě pak díky tomu bude moci například lépe cílit reklamy.

V Evropské unii se nicméně musí Facebook i WhatsApp řídit přísnějšími pravidly pro ochranu osobních údajů, která vyplývají z nařízení GDPR. Pro uživatele WhatsAppu v EU tedy budou platit odlišná pravidla než například pro uživatele z USA.

Psaní zpráv a volání zdarma: Jaké jsou nejlepší alternativy WhatsAppu?

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám