Hlavní obsah

Konflikt mezi Ruskem a sociální sítí Telegram graduje. Stát cenzuruje další internetové služby

Moskva

Ruská dozorová telekomunikační agentura Roskomnadzor zesílila útok proti ruské sociální síti Telegram, jejíž zakladatel a šéf Pavel Durov odmítl předat státu šifrovací klíč umožňující proniknout do zakódované komunikace uživatelů. Podle listu Kommersant se Durov snaží obejít soudní rozhodnutí o zablokování služby zajištěním alternativního provozu s pomocí serverů firem Google a Apple. Roskomnadzor se ale rozhodl zasáhnout i proti nim.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo aplikace Telegram

Článek

Telegram, která má na 200 miliónů uživatelů, má být podle soudního rozhodnutí v Rusku nedostupný, dokud požadavky úřadů na rozšifrování zpráv uživatelů nesplní. Durov, označovaný za nejmocnějšího ruského podnikatele ve sféře internetových technologií, ale takové požadavky označuje za protiústavní omezení listovního tajemství. Žádný šifrovací klíč navíc prý nemá, protože šifru generuje až koncové zařízení uživatelů.

Durovova komunikační síť začala proti Roskomnadzoru a ruským soudům bojovat s pomocí serverů jiných firem, mimo jiné Google a Apple, napsal Kommersant. Dozorový orgán v reakci tyto společnosti vyzval, aby pomoc Telegramu zastavily.

Celkem jde o 15 miliónů adres

Když Apple nereagoval a Google odmítl, zablokoval v úterý Roskomnadzor jejich internetové adresy, stejně jako některé adresy společnosti Amazon. Celkem jde podle ruského listu o 15 miliónů adres, což ze zásahu ruské cenzurní agentury činí nejrozsáhlejší podobnou akci v dějinách ruského internetu.

Durov se ale podle ruských médií vzdát nehodlá a na sociální síti Vkontakte, kterou vlastní, oznámil, že věnuje virtuální bitcoiny v hodnotě miliónů dolarů firmám, které mu v boji s ruskou cenzurou a justicí pomohou. "Během tohoto roku rád obětuji na tyto účely milióny dolarů ze svých osobních prostředků," napsal Durov. Poděkoval v této souvislosti firmám Apple, Google, Amazon a Microsoft za to, že "se nepodílejí na politické cenzuře".

Známé služby mají výpadky

Konflikt začíná mít dopad na fungování internetu v Rusku, podle Kommersantu od pondělí zaznamenaly výpadky některé služby společnosti Microsoft, sociální sítě Viber a Odnoklasniki, stránky několika velkých ruských bank a soukromých klinik a online platební systémy.

Sama společnost Roskomnadzor se v úterý stala terčem tří útoků hackerů, které na delší dobu zablokovaly její webové stránky. Napjatou situaci v ruském internetu s nelibostí nese Kreml, který vyzval obě strany konfliktu, aby nepoškozovaly milióny ruských uživatelů.

Ministerstvo zahraničí vzneslo dotaz na vládní úřady, jak má v nynější situaci sociální sítě používat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám