Hlavní obsah

Konec Windows 7 se blíží, Microsoft ukončuje prodej OEM licencí

Novinky, mif

Společnost Microsoft má plné ruce práce s přípravami na příchod nového operačního systému Windows 10, který by se měl na pultech obchodů objevit už příští rok na podzim. S tím souvisí i konec aktuálně prodávaných sedmiček, jež jsou k mání už od roku 2009. Prodej tzv. OEM licencí tak bude ukončen již tento týden.

Foto: mas, Novinky

K 31. říjnu 2014 ukončuje společnost Microsoft prodej OEM licencí pro systémy Windows 7 Home Premium a Windows 7 Ultimate.

Článek

„K 31. říjnu 2014 ukončuje společnost Microsoft prodej OEM licencí pro systémy Windows 7 Home Premium a Windows 7 Ultimate. Po tomto datu tak nebudou moci autorizovaní distributoři společnosti Microsoft a výrobci počítačů tuto licenci objednávat,“ uvedla Java Vávrová z tiskového oddělení české pobočky Microsoftu.

Samozřejmě i po tomto datu se budou cenově zvýhodněné OEM licence, které jsou určeny výhradně pro nové počítače, na pultech obchodů objevovat. Půjde však výhradně o doprodej skladových zásob. „V návaznosti na tuto skutečnost lze očekávat, že v následujících týdnech a měsících dojde k doprodání skladových zásob jak samostatných licencí, tak také počítačů s předinstalovaným systémem Windows 7 Home Premium a Ultimate,“ podotkla Vávrová.

V prodeji tak zůstane pouze OEM licence Windows 7 Professional, která však spíše než na běžné uživatele cílí na firemní klientelu. Ani s touto verzí ale Microsoft dlouhodobě nepočítá. „O ukončení prodeje OEM licence Windows 7 Professional bude společnost Microsoft informovat dostatečně dopředu,” uzavřela Vávrová.

Konec podpory Windows 7

Letos v dubnu ukončila společnost Microsoft definitivně podporu pro svůj operační systém Windows XP. A stejný osud čeká také sedmičky – nejpopulárnější platformu od amerického softwarového gigantu současnosti.

Přesně 13. ledna 2015, tedy jako tradičně druhé úterý v měsíci, bude u Windows 7 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začne platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty budou vycházet vždy při pravidelných aktualizacích, a to vždy druhé úterý v měsíci.

Pro Windows 7 bude rozšířená podpora k dispozici až do ledna roku 2020, pak čeká tento systém stejný osud jako svého času velmi populární XPčka. Pro ty ukončil americký softwarový gigant definitivně podporu letos v dubnu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám