Hlavní obsah

Konec se blíží. Microsoft pohřbí Windows 7 za dva měsíce

Novinky, rim

Přesně dva měsíce zbývají do konce rozšířené podpory operačního systému Windows 7. Životnost této populární platformy poté prakticky skončí, i když sedmičky bude možné používat nadále. Pro uživatele to totiž bude představovat velké bezpečnostní riziko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podobnou situaci zažili lidé již před pěti lety, kdy byla ukončena podpora pro operační systém Windows XP. Běžní uživatelé od té doby nemohou stahovat žádné aktualizace, nejde přitom pouze o nejrůznější vylepšení, ale především bezpečnostní updaty.

Pokud je tedy u Xpéček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty. Přílišnou obranu nepředstavuje ani ten sebelepší antivirový program – viry sice zastavit dokáže, ale na děravý systém je krátký.

Klienti České spořitelny se z Windows XP k účtům již nepřipojí

Software

A stejný osud nyní čeká také Windows 7, pro tento letitý systém byla již v roce 2015 ukončena tzv. mainstreamová podpora. Jde v podstatě o obdobu záručního servisu, v rámci kterého poskytuje Microsoft bezplatnou podporu a přijímá návrhy na vylepšení designu i funkcí systému.

Místo toho pro sedmičky začala platit rozšířená podpora (extended). Ta zahrnuje všechny aktualizace a vylepšení systému, dostupné však nebudou například okamžité opravy, které se netýkají zabezpečení. Ty vycházejí vždy při pravidelných aktualizacích, tedy druhé úterý v měsíci.

Konec nastane v lednu

Jenže rozšířená podpora bude pro uživatele Windows 7 k dispozici pouze do 14. ledna 2020. Pak již nebude možné stahovat vůbec žádné aktualizace. Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud.

S ohledem na chybějící aktualizace však je z bezpečnostního hlediska vhodnější přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám