Hlavní obsah

Hledáte hřbitov nebo pohřebiště v ČR? Web vám napoví

Novinky, adr
PRAHA

Na stránkách Portálu veřejné správy České republiky je možné nalézt první interaktivní mapu tuzemských hřbitovů a pohřebišť. Ovšem nebyli by to úředníci, aby přístup k webu dobře neukryli. Ostatně proč dělat věci jednoduše, když to jde složitě.

Článek

Předpokládejme, že jste na webu http://portal.gov.cz nikdy předtím nebyli a chcete nyní najít avizovanou interaktivní mapu hřbitovů. Na portálu proto zcela vpravo najděte odkaz "Mapy". V levé části nově otevřené strany byste měli vidět ikonu symbolizující mapové podklady. Klikněte na ni. Lokalizujte odkaz "Hřbitovy a pohřebiště" a potvrďte jej.  

Na webové stránky s pohřebišti v ČR se lze ale dostat mnohem jednodušeji. Použijte tento odkaz a tuzemské hřbitovy a pohřebiště máte jako na dlani.

"Aristokracii, občanům i zahraničním turistům mapa usnadní dohledání místa odpočinku jejich předků, jde-li o kulturní památku zároveň podpoří návštěvnost hřbitova a s tím související turistické služby," uvedlo na svých stránkách Ministerstvo pro místní rozvoj s tím, že je mapka dobrým pomocníkem pro archeology a další vědce zabývající se např. religiózní krajinou (tzv. nekrogeografy).

Mapový přehled hřbitovů a pohřebišť informuje o výměře pohřebiště, jeho charakteru, o katastrálním území, na kterém se nachází a vlastníkovi pohřebiště. Mapa se doplňuje i o pietní místa a válečné hroby. Jejich evidenci zajišťuje Ministerstvo obrany.

Interaktivní mapová databáze provozovaných nebo nezrušených hřbitovů a pohřebišť v České republice byla spuštěna v pátek 2. listopadu. Zájemcům o web s umístěním hrobů Ministerstvo pro místní rozvoj se vší vážností doporučuje navštívit také adresu www.pohrebiste.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám