Hlavní obsah

Flash Player obsahuje nebezpečnou trhlinu

Novinky, ort

Prakticky libovolný škodlivý kód mohou počítačoví piráti propašovat na počítače s operačními systémy Windows, Linux či macOS. Týká se to však pouze strojů, na kterých je nainstalovaný program Flash Player, tedy svého času jeden z nejpopulárnějších programů pro přehrávání videí na internetu.

Foto: archív tvůrců

Logo Flash Playeru

Článek

Trhlina má nálepku „důležité“, což jinými slovy znamená, že se u ní nepředpokládá zneužití hackery. Zcela vyloučit se to ale vcelku pochopitelně nedá.

Zneužitím zranitelnosti totiž může útočník v praxi získat kontrolu nad systémem, může propašovat do dotčeného operačního systému prakticky libovolný škodlivý kód. S využitím špionských nástrojů může ale klidně i uživatele šmírovat, dostat se k uloženým datům na disku, nebo se jednoduše zmocnit celého systému na dálku.

Společnost Adobe, která za programem Flash Player stojí, však již naštěstí vydala aktualizaci. Stahovat ji je možné buď prostřednictvím automatických aktualizací, nebo přímo z webových stránek společnosti Adobe. V každém případě by s instalací uživatelé neměli otálet.

Častý terč útoků

Flash Player po celém světě používaly ještě před pár lety stovky miliónů lidí. Právě kvůli velké popularitě se na něj zaměřovali kybernetičtí nájezdníci pravidelně. Podle analýzy bezpečnostní společnosti Record Future cílilo osm z deseti nejrozšířenějších hrozeb v roce 2015 právě na tento přehrávač videí.

To je i jeden z hlavních důvodů, proč se společnost Adobe rozhodla Flash Player sprovodit ze světa. Podle dřívějšího oznámení jej bude podporovat už jen do příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám