Hlavní obsah

EU se chystá obvinit Microsoft z porušení dohody o prohlížečích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Regulátoři Evropské unie se chystají obvinit americkou softwarovou společnost Microsoft z nedodržování dohody z roku 2009, podle které má firma uživatelům nabízet možnost výběru webového prohlížeče. Uvedl to ve čtvrtek komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Komisař EU pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia

Článek

"Příštím krokem je zahájení oficiálního řízení ohledně porušení dohody," řekl Almunia. "Nemělo by to být dlouhé šetření, protože firma sama otevřeně uznala porušení dohody," dodal.

Foto: Novinky

Ballot screen

Microsoft se před třemi lety dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívá k tomu takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). Výběr internetového prohlížeče probíhá v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich je navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. [celá zpráva]

V červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby. Současně EK vyšetřuje podezření, že Microsoft neposkytuje ve Windows 8 přístup k úplnému rozhraní pro programování aplikací (API) u některých prohlížečů, napsala agentura Reuters.

Microsoftu nyní hrozí pokuta ve výši deseti procent ročních tržeb. Ty činily ve finančním roce 2010/2011 téměř 70 miliard dolarů (1,35 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám