Hlavní obsah

Edge je úspornější než Opera, pustil se Microsoft do konkurence

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvůrci Opery se na začátku června pochlubili tím, že nejnovější verze tohoto internetového prohlížeče zvládne díky speciálnímu šetřícímu režimu zvýšit výdrž notebooku až o polovinu. Společnost Microsoft však nyní přišla s vlastním měřením, podle kterého je Edge údajně ještě úspornější.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Microsoft podrobil testům celkem čtyři prohlížeče – Firefox, Chrome, Operu a již zmiňovaný Edge. Ve všech browserech bylo spuštěno on-line video v HD kvalitě, které jelo v neustálé smyčce. Nic jiného se na hardwarově zcela totožných laptopech nedělalo.

Výsledek příliš překvapivý není – minimálně s ohledem na to, že zvítězil produkt právě amerického softwarového gigantu. Jinak by se s výsledky Microsoft patrně nechlubil.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Edge

Nejlépe tedy v tomto testu obstál právě Edge, ve kterém bylo možné video s plně nabitou baterií přehrávat 7 hodin a 22 minut. Opera se zapnutým šetřícím režimem skončila až druhá s časem 6 hodin a 18 minut.

Jak funguje nový šetřící režim v Opeře, se dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Notebook s Firefoxem se vybil za 5 hodin a 9 minut. Jak je vidět na videu výše, úplně nejhůře dopadl Chrome od společnosti Google. U něj se laptop vybil už po 4 hodinách a 19 minutách. Ve srovnání s nejlepším Edgem se tak výdrž zkrátila o více než tři hodiny.

Nabízí se tak trochu otázka, proč Microsoft do testů nezařadil také Internet Explorer, který je bezesporu mezi uživateli daleko rozšířenější než Edge. To však zástupci amerického softwarového gigantu neprozradili. Zda by dopadl lépe nebo hůře než ostatní prohlížeče, můžeme tak maximálně spekulovat.

Nejpopulárnější prohlížeč je Chrome

A jak jsou na tom prohlížeče v otázce popularity? Žebříčku kraloval v minulém měsíci Chrome s podílem 56,94 %. Vyplývá to z globálních dat analytické skupiny StatCounter.

Druhá příčka patřila Firefoxu (14,52 %), třetí Internet Exploreru (11,38 %) a čtvrtá Safari (9,69 %). Opera byla až na zmiňovaném pátém místě (1,83 %). Edge se s ohledem na nízký podíl nedostal do přehledu vůbec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám