Hlavní obsah

Dva metry a sedm minut, eRouška mění vyhodnocování rizikových kontaktů

Epidemiologové stanovili v souvislosti s koronavirem jako rizikový kontakt setkání, které bylo na menší vzdálenost než dva metry po dobu alespoň 15 minut. Nové mutace koronaviru ale tato pravidla změnily, na což nyní reaguje i aplikace eRouška. Její nejnovější verze bude vyhodnocovat riziková setkání novým způsobem.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Na vyšší agresivitu šíření mutací reagujeme po konzultacích postupu s Apple/Google a ostatními zeměmi EU postupným uvolňováním parametrů vyhodnocení rizikového kontaktu. Změny parametrů probíhají už od začátku března, průběžně vyhodnocujeme jejich vliv na počet nalezených kontaktů. Prozatím upravujeme zejména parametry odpovídající délce setkání, aktuálně jde přibližně o sedm minut,“ uvedli pracovníci Chytré karantény, kteří mají eRoušku na starosti.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Aplikace eRouška je téměř k ničemu, nebral si servítky Prymula

Software
Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Doposud si eRoušku nainstalovalo více než 1,6 milionu lidí. Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0.

Reklama

Související témata:

Související články

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Na Silvestra byl překonán pomyslný milník 1,5 milionu instalací aplikace eRouška. Vyplývá to z informací Chytré karantény. Právě co nejvyšší počet uživatelů je...

Výběr článků

Načítám