Hlavní obsah

Budoucnost SMS zpráv? Předčítat je bude virtuální asistentka i s emocemi

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní telefony hrají v našich životech stále důležitější roli. I tak jsou ale značně neosobní, což se snaží změnit vědci z univerzity v Cambridgi. Pracují na virtuální asistentce, která bude schopná rozpoznat z psaného textu emoce a následně je i vyjádřit. Upozornil na to server huffingtonpost.com.

SMS zprávy bude v budoucnu předčítat virtuální asistentka

 
Článek

Virtuální asistentka má zatím jen hlavu a vědci počítají s tím, že by ji mohly mobily jednoduše promítat na zeď, stejně jako to v dnešní době již dělají některé telefony s videem. Co všechno sympatická blondýnka zatím umí, demonstrovali na ukázkovém videu.

„Já jsem výsledkem spolupráce hlasové a vizuální skupiny výzkumné laboratoře v Cambridgi ve Velké Británii. Až do nedávna jsem měla jen hlas, nyní mám i tvář. Jednoho dne se možná objevím ve vašem telefonu. Mohla bych být vaší osobní asistentkou, rádcem i opatrovníkem,“ odříkala plynulou angličtinou asistentka.

Text dokáže předčítat naštvaně, smutně nebo šťastně. Mluvit ale umí například i uklidňujícím hlasem. Podle vědců by jejich výtvor mohl spolupracovat například s technologií Siri, kterou Apple využívá na chytrých telefonech iPhone nebo počítačových tabletech iPad. A kromě předčítání zpráv by pak novinka mohla fungovat jako skutečná asistentka.

Asistentka Siri v akciVideo: Apple

Siri je možné jednoduše nadiktovat zprávu, kterou má odeslat e-mailem, nebo se jí zeptáte na aktuální dopravní informace. A to vše pouze hlasovými povely - samotného přístroje se nemusíte ani dotknout. Jak funguje v praxi, se můžete podívat na videu výše.

Kdy by se novinka mohla objevit v prvních mobilních telefonech a počítačových tabletech, vědci neprozradili. Záležet tak bude nejspíše na tom, zda o virtuální asistentku, schopnou rozeznávat emoce, budou stát výrobci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám