Hlavní obsah

BSA pochválila Česko. Země snížila míru pirátství.

– PRAHA
Novinky, adr

Softwarové pirátství v České republice podle organizace BSA nečekaně pokleslo, i když se významně zvýšila penetrace obyvatelstva vysokorychlostním internetem. Rychlý internet považuje BSA za jednu z hlavních příčin rostoucí výměny nelegálních počítačových programů.

Článek

Česká republika se podle BSA dokonce dostala mezi dvacet zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství. I tak je ale 39 procent programů instalováno nelegálně, plyne ze studie IDC, která se opírala o statistiky z minulého roku.

Oproti loňskému roku se počet nelegálně nainstalovaných programů snížil o jeden procentní bod. Celkové ztráty pro české vývojáře softwaru vyčíslila BSA na 2,5 miliardy korun.

Slováci kradou software častěji než Češi

Ve srovnání se Slovenskem a jeho 45procentní míru pirátství si Česká republika vede velmi dobře. Její obyvatelé dokonce zákony respektují více než například Francouzi (45% míra soft. pirátství) či Italové (51 % programů je používáno nelegálně).

"Další snížení tuzemské míry softwarového pirátství o deset procent by mohlo během čtyř let vytvořit až 2900 nových pracovních míst, posílit ekonomiku o 19,8 miliardy korun a do státní kasy přinést na daních 2 miliardy korun," je přesvědčen Jan Hlaváč, tiskový mluvčí BSA.

"V závěsu za Českou republikou jsou však nicméně i mnohé západoevropské státy," doplnil Hlaváč s tím, že je BSA snižující se mírou softwarového pirátství v Česku potěšena.

Stát lépe chrání autorská práva než v minulosti

Na poklesu pirátství má podle BSA vliv prodej značkových sestav s předinstalovanými operačními systémy, prodej OEM programů a také snaha státní správy o lepší vymáhání práva při dodržování autorských zákonů.

Hlaváč současně připomněl nedávný případ 42letého podnikatele, který prodal minimálně devět počítačů s nelegálním OS Windows. "Okresní soud v Děčíně jej odsoudil na osm měsíců natvrdo," uvedl mluvčí BSA. Podle něj tak soudy konečně začaly posílat piráty do vězení nepodmíněně.

Nejvíce pirátů bydlí v Praze

Na první místě co do množství případů softwarového pirátství se podle BSA umístila Praha (25 %), následoval Jihomoravský (13 %) a Ústecký kraj (12 %). Podle policie je 94 procent všech evidovaných případů pirátství objasněno.

Vůbec nejvíce se nelegálně kopíruje operační systém Microsoft Windows, kancelářské balíky programů (MS Office), grafické editory (Adobe Photoshop), antiviry a hry.

Mezi nejčastěji poškozované výrobce programů se řadí Microsoft, Adobe, Autodesk a Symantec, dodali zástupci BSA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám